Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je, komentarišući rusko priznanje takozvanih republika Donetsk i Lugansk, poručio kako ovu odluku smatra neprihvatljivom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je tokom afričke turneje odgovarao na pitanja novinara u avionu na putu iz Demokratske Republike Kongo prema Senegalu, a jedno od pitanja odnosilo se i na ukrajinsku krizu.

"Za sada nije jasno gdje su sve djelovale poruke Sjedinjenih Američkih Država, a posebno neobičnosti na Minhenskoj konferenciji. Po mom mišljenju, Minhenska konferencija nije išla dalje od toga da bude samo samit NATO-a. Iskreno smo se trudili da smanjimo napetost u ovoj krizi od samog početka i jasno smo iznijeli naše poruke u vezi sa rješavanjem krize", rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je Ministarstvo vanjskih poslova Turkske o najnovijim dešavanjima navelo da je odluka Rusije da prizna takozvane republike Donetsk i Lugansk u suprotnosti sa sporazumom iz Minska.

"Ova odluka predstavlja jasno kršenje političkog jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ovu odluku Rusije smatramo neprihvatljivom, strane pozivamo na zdrav razum i poštivanje međunarodnog prava", poručio je Erdogan.

Govoreći i o afričkoj turneji, Erdogan je rekao kako je ovo njegova druga opsežna posjeta Africi u kratkom razdoblju od četiri mjeseca. Poručio je kako Turkiye radi na tome da doprinese razvoju Afrike po "win-win" principu, te kako nastoji povećati obim trgovinske razmjene sa zemljama afričkog kontinenta.

Nakon posjeta DR Kongo i Senegalu, posljednja stanica Erdoganove afričke turneje je Gvineja Bisau.

"Stavovi afričkih čelnika prema Turskoj iz dana u dan su sve pozitivniji. Njihova poruka je da 'Turska dolazi u naše zemlje na principu win-win'. Zapravo, historija se ponovila. Na koji način? Kad su naši preci došli ovamo, nisu došli s kolonijalnom logikom. Naprotiv, došli su da izgrade i obnove ova mjesta. Sada dolazimo mi da izgradimo i obnovimo. S kim? Sa našim poduzetnicima", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je govorio i o odnosima sa Saudijskom Arabijom.

"Želimo da se poboljšaju naši odnosi sa Saudijskom Arabijom. Pozitivan dijalog i naše odnose želimo unaprijediti konkretnim koracima u narednom razdoblju", rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se i na predstojeću posjetu izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga Ankari, Erdogan je ovu posjetu ocijenio vrlo važnom.

"Posjeta gospodina Herzoga nam je vrlo važna. Ova posjeta predstavlja korak u tursko-izraelskim odnosima koji se kasnije može osjetiti i u drugim dimenzijama", kazao je Erdogan.

Prokomentarisao je i prijedlog ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog za zajednički samit VSUN-Turkska-Njemačka.

"Ako se članice Vijeća sigurnosti UN-a i druge zemlje slažu, zauzet ćemo svoje mjesto na ovom sastanku", zaključio je Erdogan.