Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju u Predsjedničkoj palati u Ankari, povodom inauguracije za predsjednika, izjavio da je ˝Stoljeće Turkiye˝ počelo i da su vrata uspona Turkiye otvorena.

˝Izbori su završeni 28. maja. Nacionalna volja pokazana je dva puta na glasačkim kutijama. 'Stoljeće Turkiye' je počelo, vrata uspona naše zemlje su otvorena˝, rekao je Erdogan obraćajući na svečanosti povodom inauguracije, kojoj je prisustvovao veliki broj državnika iz cijelog svijeta.

˝Nećemo iznevjeriti povjerenje koje je naš narod dao nama, našoj partiji i našem savezu, nastavit ćemo vrijedno raditi i služiti Turkiye˝, rekao je Erdogan, te dodao:˝Svakog našeg građanina, svih 85 miliona ćemo prigrliti bez obzira na politički stav, porijeklo ili vjeru˝.

Erdogan je naveo kako je danas Turkiye potrebno jedinstvo i zajedništvo kao nikad dosad.

˝Danas je dan kada trebamo biti jedno, biti zajedno, kada trebamo jačati naše hiljadugodišnje bratstvo. Danas je dan kada štitimo svijetlu budućnost naše djece˝, poručio je Erdogan.

Tokom obraćanja Erdogan je najavio i izmjene ustava.

˝Ojačat ćemo našu demokraciju slobodarskim, građanskim i sveobuhvatnim ustavom oslobađajući je od sadašnjeg ustava, koji je bio proizvod državnog udara˝, poručio je Erdogan.

Erdogan je najavio da će večeras saopštiti sastav novog kabineta, a prva sjednica biće održana u utorak.

Zahvalio je svim zvaničnicima koji su prisustvovali inauguraciji, među kojima su bili predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, te generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, te članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić. Osim članova Predsjedništva BiH, ceremoniji je prisustvovao i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Ceremoniji je iz regiona prisustvovao i crnogorski predsjednik Jakov Milatović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Erdogan je danas položio zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turkiye, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Na svečanoj sjednici Velike narodne skupštine Republike Turkiye, privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja. Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsjednika države.

Potom je posjetio mauzolej osnivača i prvog predsjednika Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka, nakon čega se obratio na svečanosti u Predsjedničkoj palati.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

U drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio je sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turkiye.