Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres sastat će se ove sedmice s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim na trilateralnom sastanku u ukrajinskom Lavovu, saopćio je glasnogovornik UN-a.

Guterres će zatim otputovati u ukrajinsku crnomorsku luku Odesu u petak, a slijedećeg dana šef UN-a posjetit će Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu (JCC), koji nadzire izvoz ukrajinskog žita u okviru sporazuma koji je posredovala turska administracija.

“Na poziv predsjednika Volodymyra Zelenskog, generalni sekretar će u četvrtak (18. augusta) biti u Lavovu kako bi prisustvovao trilateralnom sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i ukrajinskim liderom”, rekao je Guterresov glasnogovornik.

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula značajan sporazum o obnavljanju isporuka blokiranih od početka borbi između Rusije i Ukrajine koje su sada u svom šestom mjesecu.

Istanbulski JCC ima zadatak da obavlja zajedničke inspekcije na ulazima i izlazima luka, kao i da osigura sigurnost pomorskih puteva koje će koristiti trgovački brodovi koji prevoze komercijalne prehrambene artikle i đubriva iz tri ukrajinske luke u Crnom moru, prenosi TRT World.

Odesa, također na Guterresovom rasporedu, jedna je od luka odakle je počeo izvoz. Ostalo su Černomorsk i Južni.

Ankara je koordinirala s Moskvom i Kijevom kako bi otvorila morski koridor iz Ukrajine, za šta je dobila međunarodne pohvale za svoju posredničku ulogu u proboju za koji se očekuje da će ublažiti globalnu nestašicu hrane, kao i inflaciju.

Od isplovljavanja prvog broda 1. augusta, do sada je iz ukrajinskih luka isplovio ukupno 21 brod koji je prevozio žito i pšenicu.