Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ta zemlja energiju ne vidi kao polje tenzija i sukoba, već kao ključ regionalne saradnje.

Erdogan je na svečanom polaganju prvih cijevi za prirodni gas u Crnom moru istakao da će Turska u prvoj fazi od prvog kvartala 2023. godine u nacionalnu distribucijsku mrežu biti pušteno deset miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno.

Naglasivši kako je Turska prije dvije godine otkrila svoje najveće rezerve prirodnog gasa u Crnom moru, Erdogan je podjestio da je i tada obećao da će gas na raspolaganju narodu biti 2023. godine.

“Korištenjem prirodnog gasa u domaćinstvima od prvog kvartala 2023. biće prekoračen još jedan važan psihološki prag“, rekao je Erdogan.

Turska gradi plinovode pod morem i na kopnu, a Erdogan je kazao da će maksimalna proizvodnja u bazenu Sakarya biti dostignuta 2026. godine.

“Iza svakog postignuća koje je Turska napravila u posljednjih 20 godina stoji veliki trud, strpljenje i rad, baš kao i ovdje. Naporno smo radili da postignemo svoje ciljeve u svim oblastima od obrazovanja do transporta, od trgovine do odbrambene industrije, od zdravstva do životne sredine. Sve smo postigli uprkos brojnim preprekama“, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je istakao da je Turska jedna od rijetkih zemalja svijeta koja posjeduje vlastitu flotu koju čine tri broda za sondažna bušenja i dva broda za seizmička istraživanja.

On je otkrio i da će četvrti nacionalni brod Turske za sondažna bušenja biti nazvan “Abdulhamid Han“.

Ukazujući na velika poskupljenja energenata na tržištu izazvanog ratom između Rusije i Ukrajine, Erdogan je kazao da je trenutno glavni problem globalne ekonomije osigurati snabdijevanja energijom na održiv i pouzdan način i obuzdati inflacije.

Erdogan je naglasio da Turska brani i svoja prava na Sredozemnom moru te je poručio da Ankara nema pretenzije prema tuđem, ali da štitit ono što joj pripada.

“Vidimo energiju kao ključ regionalne saradnje, a ne kao polje tenzija i sukoba. S tim razumijevanjem pokušavamo razviti načine saradnje u regionu. Zajedno ćemo početi uviđati pozitivne rezultate naših kontakata u narednom periodu. Nastavit ćemo našu borbu na višestruki način dok ne učinimo Tursku državom koja je u potpunosti riješila svoj problem sigurnosti snabdijevanja energijom“, poručio je Erdogan.