Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je kako u svijetu ne bi bilo ugnjetavanih kad bi se novac, imovina i snaga koristili na pravi način, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio na Ceremoniji dodjele nagrada za kampanju podrške obrazovanju 100 dobrotvora na stogodišnjicu oslobađanja Gaziantepa.

Između ostalog, rekao je kako su dobra djela ono što ostaje iza čovjeka, ono po čemu treba nekoga pamtiti, čega su svjesni i dobrotvori.

Prisjetio se i svih šehida koji su svoje živote položili u borbi za nezavisnost.

Dodao je kako je Gaziantep jedan od gradova koji mogu biti primjer kako se boriti za svoju državu.

“Pored toga, Gaziantep je prešao toliki put, da uspjeh ne ostaje samo na njemu, već je postao model razvoja koji može biti primjer u regionu i svijetu. Sada radimo kako bismo, inspirisani gradovima poput Gaziantepa, koji raste kroz investicije, zapošljavanje, proizvodnju i izvoz, omogućili da u svakom od 81 grada budu ostvareni isti ciljevi“, rekao je Erdogan.

Ukazao je na značaj obrazovane, kvalitetne radne snage, koja je jedan od osnovnih uslova za razvoj. Osvrnuvši se na riječi sufijskog pjesnika Mevlane, Erdogan je govorio i o onim vrijednostima koje treba slijediti svaki čovjek.

”Zaista, kada se novac, imovina i snaga stave na pravo mjesto, onda tu bude i pravde, mira, povjerenja, ljepote. Nasuprot tome, kada se stave na pogrešno mjesto tu bude tiranije, nespokoja, ružnih stvari“, istakao je Erdogan.

Dodao je kako, kada bi cijeli svijet poštovao princip da se ”ne može sit leći dok je komšija gladan“, ne bi bilo ugnjetavanih. Podsjetio je kako je Bog čovjeku dao mogućnost razmišljanja, zbog čega se razlikuje od životinje.

Osvrnuo se i na činjenicu da čovjek ima mogućnost razlikovati dobro od zla, te samim tim i birati između njih.

Dodao je kako onaj čovjek koji je svjestan odgovornosti koja mu je dana, može sebe uzdići tako što će zajednici i pojedincima činiti dobro.

”Nasuprot tome, radeći samo za svoj nefs i ego, skupljati, iskorištavati društvo i pojedince, odnosno činjenje tiranije, može nas odvesti na jako opasno mjesto“, poručio je Erdogan.

Naglasio je kako su svjesni moći koju znanje ima, unaprijedili i ojačali predškolske ustanove, osnovne škole, srednje škole i univerzitete.

Istakao je kako su prije mnogi turski studenti odlazili na studij van zemlje, a sad na stotine hiljada studenata iz svih dijelova svijeta dolazi u Tursku na studij.

Ponovo se osvrnuvši na uspjehe koje je ostvario Gaziantep, kazao je kako poduzetnici iz tog grada nastavljaju jačati svoje kapacitete i izvoziti svoje proizvode u 175 zemalja svijeta.

”Oni koji žele vidjeti kako se u našoj ekonomskoj politici isprepleću zapošljavanje, investicije, proizvodnja i izvoz, nek pogledaju Gaziantep“, kazao je Erdogan.

Dodao je kako je izvoz veliki cilj i da će u tome uspjeti.