Predsjednik Republike Türkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su muzeji i kultura vrlo važni za svaku naciju i državu.

"U posljednjih 20 godina potpuno smo renovirali 164 muzeja u zemlji. Otvorili smo 56 novih muzeja širom naše države", rekao je Erdogan u obraćanju na svečanoj ceremoniji otvaranja Muzeja slikarstva i skulpture u Istanbulu pri Univerzitetu likovnih umjetnosti Mimar Sinan (MSGSU).

Naglasio je da se bogata historija osjeti u svakom dijelu Türkiye, a svaka od 81 turske pokrajine svoje posjetioce ostavlja fasciniranima bogatom kulturom i različitim artefaktima.

Dodao je da je jednako važno cijeniti ove ljepote, štititi ih i ostaviti budućim generacijama.

Kako je kazao, oni koji žele da raskinu vezu nacije sa njenom historijom, civilizacijom, kulturom i tradicionalnim vrijednostima, nažalost, ne cijene jedinstvenu kulturnu baštinu.

"Mi smo u tom smislu u proteklom periodu podržali sve vrste aktivnosti, projekte, sve vrste kvalitetnih inicijativa koje su obogatile kulturni i umjetnički život naše zemlje", rekao je Erdogan.

Istakao je da, poduzimajući sve ove uspješne aktivnosti unutar granica Türkiye, nikada nisu zanemarili svoja kulturna dobra u inostranstvu, te su preko nadležnih institucija pronašli, revitalizirali i zaštitili artefakte svojih predaka.

Kako je rekao, poduzeli su ogromne napore da vrijedni artefakti prokrijumčareni iz Türkiye budu vraćeni u domovinu, dodajući da su kao rezultat pravnih i diplomatskih napora uspjeli vratili u domovinu 9.034 artefakta.