Epidemiolog Kemal Alambašić, rođen je 22. decembra 1942. godine u Travniku a preminuo je 13. marta u 80. godini života. Nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u Travniku, 1978. godine je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu stekao titulu doktora medicine. U Zagrebu je 1985. položio specijalistički ispit iz epidemiologije, piše danas Glas Istre.

Veliki čovjek, veliki stručnjak, ljudina Kemal Alambašić jako će nedostajati ne samo porodici, nego svima koji su ga poznavali. Ostat će trajno zapamćen po izuzetnoj ljudskoj toplini, otvorenosti i susretljivosti. Tužna vijest o njegovom odlasku u vječnost posebno je pogodila njegove pulske kolegice i kolege koji o njemu govore odabranim riječima i samo najbolje.

U Medicinskom centru u Puli, u Epidemiološkoj službi zapošljava se u kolovozu 1978. godine, a potom radi u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

U pulsku Službu epidemiologije došao je kada je djelovala pri Domu zdravlja u Puli, a godine 1997. prelazi u sastav Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. U novoj radnoj sredini, kao i prethodnim u kojima je službovao, bio je veoma lijepo primljen jer je svojim znanjem, stručnošću i iskustvom obogatio epidemiološko djelovanje. Odmah se predstavio s enormnim poznavanjem epidemiologije i praktično je bio učitelj i mentor svim novim kolegama koji su radili ili bili na specijalizaciji.

U radu je uvijek donosio stručne i racionalne odluke i u najsloženijim situacijama te pronalazio rješenja. Nije bio sklon isticati sebe, nego je uvijek nastupao timski, u ime svih kolega. U komunikaciji je bio blag, a u svojim stavovima čvrst i odlučan. Često je govorio o važnosti epidemiološkog djelovanja na informativnom planu i ukazivao na značaj zdravstveno odgojnog djelovanja epidemiologa.

Uostalom, i korona je zorno potvrdila izuzetan značaj epidemiološke službe u sveukupnom sistemu zdravstva.

Kemala Alambašića voljeli su ljudi zbog njegove susretljivosti i neizmjerne spremnosti da o svemu razgovara, ali ne samo o stručnim temama, zdravstvenim ili epidemiološkim, nego i o životnim, muzikološkim posebice, jer je bio glazbenik. Njegovi prijatelji glazbenici grada Travnika, predvođeni Ešom Kozarić, veoma emotivno su se oprostili od velikog čovjeka, člana Gradske glazbe Travnik i drugih orkestara, uključujući i pulski.

Ipak, u svim razgovorima najdraža Kemalova tema bila je Bosna u koju je ostao zaljubljen i svoje bosanske korijene nikada nije zaboravio, nego ih je s ponosom isticao. Ali, zavolio je i Istru, naglašavajući neke sličnosti Bosne i Istre, ne samo glede prirode nego najviše ljudi, otvorenosti duše i srca, te ljudske topline žitelja Istre i Bosne.

Bio je jedan od pokretača osnivanja Nacionalne zajednice Bošnjaka Istarske županije. Nakon umirovljenja 2007. godine, starosnu mirovinu stavio je u mirovanje i radio do kraja 2012. godine. Dženaza doktoru Alambašiću bila je 16. marta 2023. godine na Gradskom groblju u Puli.