Emerik Blum, osnivač i prvi direktor Energoinvesta, jedne od najuspješnijih bh. kompanija svih vremena, te gradonačelnik Sarajeva od 1981. do 1983. godine, umro je na današnji dan prije tačno 37 godina.

Iako se kao mladić iz sarajevske jevrejske porodice školovao u Češkoj, tačnije diplomirao je elektrotehniku na Tehničkom fakultetu u Pragu, odlučio se vratiti u Sarajevo i pomoći svome gradu. Međutim, stvari za njega nisu krenule onako kako je zamišljao. Po povratku iz Češke biva uhapšen i odveden u logor Jasenovac, gdje kao zatvorenik radi na poslovima održavanja električnih centrala. Ipak, uspijeva pobjeći 1944. godine.

Ovaj inženjer i uspješni privrednik ostat će upamćen i kao veliki zaljubljenik u umjetnost. Zajedno je s Oskarom Danonom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem pokrenuo galeriju savremene umjetnosti Collegium Artistucum.

Kada je u pitanju njegov poslovni angažman, Blum neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata biva imenovan za načelnika u Ministarstvu industrije i rudarstva u Bosni i Hercegovini, zatim i kao generalni inženjer Generalne direkcije Savezne elektroprivrede, generalni direktor Direkcije za elektropriverdu Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije, pomoćnik ministara Elektroprivrede te predsjednik Komiteta za elektroprivredu. Utemeljitelj je preduzeća Elektroprojekt osnovanog 1951. godine iz kojeg će nedugo zatim nastati regionalni gigant Energoinvest, preduzeća koje će sklapati poslove u cijelom svijetu.

Osim toga, on je stalno radio i na kadrovskoj politici u privredi. Stipendirao je i školovao stručnjake različitih tehničkih usmjerenja, a poznato je da je upravo Emerik Blum uveo stalnu praksu specijalizacije domaćih stručnjaka u inozemstvu. Osnovao je Laboratoriju za zavarivanje i defektoskopiju 1954. godine, da bi kasnije osnovao i društvo za zavarivanje u BiH te školu zavarivanja. Interesantno je da je švedska firma ACEA-ATOM 1970. godine zaključila ugovor s energoinvestovim insitutom za ispitivanje gorivnog elementa za nuklearna postrojenja.

S obzirom na to da je uspješio sarađivao s mnogim kompanijama iz Francuske, ova država mu je odlučila dodijeliti orden Legija Viteza časti 1974. godine. Danas po njemu nosi ime jedna ulica u sarajevskom naselju Grbavica, ali i Udruženje studenata porijeklom iz BiH u Češkoj. Ispred zgrade Energoinvesta u Sarajevu postavljena je i bista njemu u čast, a 1966. godine nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.

Još jedna zanimljiva stvar vezana za Emerika Bluma jeste to da on nikada nije pripadao nijednog političkoj opciji niti se u javnom životu politički deklarirao.

Preminuo je 24. juna 1984. godine i to nakon što je izvršio svoje posljednje zadatke u vezi s organizacijom 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.