Prije manje od tri mjeseca Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, sklopio je nevjerovatni ugovor vrijedan 44 milijarde dolara za kupovinu Twittera. Proglasio je da kompanija ima “ogroman potencijal”.

Od tada je Musk promijenio melodiju. Pucao je na Twitterove najviše rukovodioce, puštao tweetove u kojima se rugao upravnom odboru kompanije, požalio se da usluga društvenih medija ima previše spam naloga i da ne može dobiti uvid u problem. Tweetovao je emoji-sličice kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo. A u petak je pokušao u potpunosti odustati od kupovine.

U regulatornoj dokumentaciji, koju su pripremili njegovi advokati, Musk je rekao da prekida ugovor s Twitterom zbog stalnog neslaganja oko broja spam naloga na platformi. Tvrdi da Twitter nije pružio informacije neophodne za izračunavanje broja tih naloga – za koji je kompanija rekla da je manji od pet procenata – i da se činilo da daje netačne izjave.

“Twitter je u materijalnom kršenju više odredbi” sporazuma o poslu, rekli su advokati Elona Muska u podnesku, a kompanija je "izgleda dala lažne i obmanjujuće izjave”.

Ovaj potez Elona Muska uspostavlja ono što će vjerovatno biti ružna i dugotrajna pravna bitka. Milijarder je u aprilu potpisao pravno obavezujući sporazum o kupovini kompanije za 54,20 dolara po dionici. Uslovi su uključivali naknadu za raskid od milijardu dolara ako se sporazum raspadne.

Kompanije Twitter godinama se borila za rast, a njen finansijski učinak bio je neuravnotežen. Nijedan drugi potencijalni kupac nije se pojavio kao bijeli vitez, njen reklamni posao je pod pritiskom, a nedavno je usporila zapošljavanje i otpustila neke zaposlenike.

Od aprila ove godine dionice Twittera pale su za više od 20 posto, daleko ispod onoga što je Musk ponudio za kupovinu. Prihvatanje manje od prvobitno dogovorene cijene moglo bi izložiti Twitter tužbama dioničara. Njene dionice pale su za pet posto na trgovanju u petak nakon što je Musk otkrio svoju želju da okonča posao.

Ann Lipton, profesorica korporativnog upravljanja na Pravnom fakultetu Tulane, rekla je da Muskovo neslaganje s Twitterom oko spam naloga možda ne predstavlja materijalno kršenje dogovora, što znači da je to pravno slab argument.

Ipak, čak i ako Elon Musk bude primoran da nastavi s kupovinom, trenutna situacija mogla bi mu dati uporište za smanjenje cijene. Njegova akcija poklapa se s raširenim padom vrijednosti tehnoloških dionica, uključujući Teslu, proizvođača električnih automobila kojeg Musk vodi i koji je glavni izvor njegovog bogatstva.

Kupci su često koristili prijetnju odustajanja od kupovine da bi poslije pregovarali s novih pozicija. Na vrhuncu pandemije, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton podnio je tužbu kako bi odustao od akvizicije Tiffany & Company. Dvije strane kasnije su snizile cijenu za oko 420 miliona dolara.

Elon Musk nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

Predsjednik Twittera Bret Taylor rekao je da kompanija namjerava prodaju dovesti do kraja. Aludirao je na to kako će stvar završiti na sudu, rekavši da je "uvjeren da ćemo pobijediti na sudu u Delawareu". Mnogi korporativni slučajevi vode se u Delawareu, gdje je Twitter registriran. Kompanija bi gotovo sigurno tražila ubrzani slučaj, s obzirom na veličinu posla.

“Twitter ima obavezu da se bori protiv Muska, jer imaju dužnost da rade ono što je najbolje za dioničare i da spasu dogovor”, rekao je Adam Sterling, izvršni direktor Berkeleyjevog centra za pravo i poslovanje . “Pretpostavljam da će ovo ići na sud i na kraju završiti nekom vrstom nagodbe, koja će omogućiti objema stranama da sačuvaju obraz.”

Posjedovanje Twittera je nezgodno jer se platforma suočava s regulatornom kontrolom i upletena je u debatu o slobodi govora na internetu. Poslovanje Twittera suočilo se i s drugim poteškoćama, posebno na konkurentnom tržištu digitalnog oglašavanja. Nakon što je Musk sklopio ugovor o kupovini, Twitter je objavio rast prihoda od 16 posto u prvom tromjesečju, ispod 20 posto koliko je predviđao.

U roku od nekoliko sedmica Musk je tweetovao da je dogovor na čekanju, rekavši da želi više detalja o količini neželjene pošte i lažnih naloga. U jednom trenutku rekao je kako "nije isključeno" sklapanje ugovora za Twitterom po nižoj cijeni. Također je odgovorio na tweetove Paraga Agrawala, izvršnog direktora Twittera, koji je objavio detalje o tome kako kompanija otkriva i bori se protiv neželjene pošte.

Iza scene Twitter je nastavio da daje Musku i njegovom timu pristup informacijama o svojoj platformi, rekli su ljudi koji poznaju situaciju. Prošlog mjeseca, kompanija se složila da dozvoli Musku direktan pristup svom "firehoseu", dnevnom toku miliona tweetova koji prolaze kroz mrežu kompanije. Twitter je objavio da je otprilike pet posto njegovih naloga spam ali i da je zapravo riječ samo o procjeni.

Uprkos tome, broj lažnih naloga i dalje je zabrinjavao Muska. Godinama prije nego što je predložio akviziciju, žalio se na neželjenu poštu na Twitteru i rekao da bi kompanija trebala učiniti više na autentifikaciji svojih korisnika.

Prošlog mjeseca, u pismu od šest paragrafa, advokati gospodina Muska tražili su više informacija od Twittera o njegovim metodama za brojanje lažnih naloga i tvrdili da se firma “aktivno opire i osujećuje” kupčeva prava. Kompanija je "odbijala zahtjeve gospodina Muska da otkriju broj lažnih naloga na svojoj platformi”, rekli su. To je predstavljalo "jasno materijalno kršenje" sporazuma, nastavili su advokati, objasnivši da je to dalo Musku pravo da raskine sporazum.

Twitter je u četvrtak saopćio da je pojačao napore otkrivanja i blokiranja neželjene pošte nakon što je Rusija koristila lažne naloge da utječe na američke predsjedničke izbore 2016. godine. Kompanija je dodala nove zahtjeve svom procesu registracije i rekla da je koristila ljudske revizore kako bi provjerila broj spam naloga. Također je rečeno da je Twitter uklanjao milion spam naloga svakog dana i zaključao još milione sedmično dok operateri naloga ne prođu antispam testove.

Sean Edgett, generalni savjetnik Tweetera, poslao je dopis u petak popodne zaposlenima u kojem im je zapravo rekao da šute o najnovijem zaokretu u dogovoru s Elonom Muskom.

“S obzirom da je ovo pravno pitanje, koje je u toku, trebali biste se suzdržati od tweetova, opuštanja ili dijeljenja bilo kakvog komentara o sporazumu o kupovini”, napisao je u dopisu koji je dobio The New York Times.

(Izvor: The New York Times)