Elon Musk, osnivač proizvođača električnih automobila Tesla i kompanije za istraživanje svemira SpaceX izrazio je namjeru da kupi Twitter, samo nekoliko dana nakon što je rekao da se neće pridružiti upravnom odboru jedne od najpoznatijih platformi društvenih medija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kompanija je u regulatornom podnesku u četvrtak navela da je Musk, koji trenutno posjeduje 9,2 posto dionica Twittera, dostavio pismo u srijedu u kojem upućuje prijedlog za kupovinu preostalih dionica Twittera.

Musk je ponudio 54,20 dolara po dionici, što je ukupno oko 43 milijarde dolara za kupovinu Twittera.

"Uložio sam u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom svijeta i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ funkcionalne demokratije“, naveo je Musk u podnesku.

Dodao je da je nakon investiranja shvatio da "kompanija neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u svom trenutnom obliku."

"Twitter se mora transformisati u privatnu kompaniju", smatra Musk.

Musk je napomenuo da je njegova ponuda konačna i rekao da će, ako ne bude prihvaćena, morati preispitati svoju poziciju kao dioničara.

"Twitter ima izvanredan potencijal. Otključaću ga", dodao je.

Musku je ponuđeno mjesto u odboru nakon što je kupio 9,2 posto dionica Twittera, postavši jedan od najvećih dioničara u kompaniji, ali je on odbio.

Cijena dionica Twittera na njujorškoj berzi porasla je 3,1 posto na 45,85 dolara po dionici.