Elon Musk (51) bio je druga osoba, nakon Jeffa Bezosa, osnivača Amazona, koja je u povijesti stekla osobno bogatstvo veće od 200 milijardi dolara. Taj prag prešao je u januaru 2021. godine.

Vlasnik Tesle sada je dosegnuo novi rekord: postao je prva osoba u historiji koja je ostala bez 200 milijardi dolara.

Musk bogatstvo palo je na 137 milijardi nakon što su dionice Testle pale posljednjih sedmica uključujući i veliki pad prošlog utorka od 11 posto.

Njegovo bogatstvo svoj vrhunac imalo je 4. novembra 2021. godine, kada je iznosilo nevjerovatnih 340 milijardi. Od prošlog mjeseca Musk više nije najbogatiji čovjek na svijetu, njega je na ovoj ljestvici pretekao francuski tajkun Bernard Arnault koji stoji iza luksuzne robe LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton).

Prekretnica u rastu Muskovog bogatstva dogodila se tokom pandemije. Tesla je tada, zahvaljujući velikom rastu prodaje električnih automobila, premašio tržišnu vrijednost od bilion dolara, pridruživši se time velikim kompanijama poput Applea, Microsofta, Amazaona i Googla.

U međuvremenu Tesla je stekao mnogo veću konkurenciju među tradicionalnim proizvođačima automobila koji su posljednje dvije godine lansirali na tržište veliki broj konkurentnih modela. S pojačanim pritiskom na Teslu, Musk je bio zaokupljen i Twitterom, koji je kupio za 44 milijarde dolara krajem oktobra 2022. godine. Turbulencije koje je ondje izazvao, uključujući otpuštanje velikog broja radnika u promjene u pravilu ponašanja na ovoj društvenoj mreži,  nanijele su mu dodatnu štetu.

Pad Teslinih dionica bio je izuzetno nagao, za 65 posto u 2022. godini. Musk je ove godine prodao mnogo toga kako bi pokrio svoja ulaganja u Twitter, tako sada više novca ima u dionicama njegove kompanije SpaceX nego u dionicama Tesle.

Musk odbacuje opću zabrinutost oko Tesle kao neopravdanu, a kao krivca navodi Federalne rezerve i njegove odluke da znatno povećaju kamatne stope, što se čini zbog obuzdavanja inflacije.

“Tesla radi bolje nego ikada”, objavio je Musk na Twitteru. “Mi ne kontroliramo Federalne rezerve. To je ovdje pravi problem”, dodao je.

(Izvor: Bloomberg)