Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj. U Zagrebu se susreo sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom. Cilj posjete je učvršćivanje i sveobuhvatno unapređenje odnosa BiH i Hrvatske.

Novoj dinamici naših odnosa je i nedavna posjeta predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, kazao je Grlić-Radman i dodao:

- Zadovoljstvo je što sam domaćin MVP BiH Elmedinu Konakoviću. Zadovoljni smo što je Hrvatska izabrana kao zemlja za prvi zvanični posjet. U novom Vijeću ministara BiH vidimo proevropskog partnera s kojim možemo jačati saradnju. BiH i Hrvatska su usmjerene jedna na drugu, imamo najdužu granicu. Jačanjem ekonomske saradnje, prometne i energetske, izravno koristi našim državama i građanima.

Ministru Konakoviću sam čestitao na statusu kandidata BiH u EU. Hrvatska se zalagala za kandidatski status BiH. Svakako, to je izgledno i da će biti poticaj novom Vijeću ministara na reformskom putu. Mi ćemo se snažno nastavljati zalagati i bit ćemo značajan partner s obzirom na naše iskustvo i ponudili smo to znanje. Ta se pomoć sastoji i preko bilateralne saradnje - rekao je.

Dodao je da je robna razmjena na zavidnom novu kada su u pitanju dvije države, dodajući da postoje dodatni potencijali za dodatnu saradnju kao korištenje EU fondova.

- Predsjednik Vlade Hrvatske najavio je zajedničku sjednicu obje vlade u šestom mjesecu i to predstavlja najviši oblik saradnje dvije država - reko je Grlić-Radman.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković zahvalio se na toploj dobrodošlici Zagrebu i njegovoj prvoj službenoj posjeti.

- Prije Zagreba, posjetili smo Brisel i tako pokazali da BiH ima euroatlantske ambicije. BiH je zahvaljujući i Hrvatskoj dobila kandidatski status i želimo rješavati 14 prioriteta reformskih kako bi pristupili EU. Zahvaljujem se što ću se sastati sa premijerom Andrejom Plankovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem što znači da je ova posjeta dobrodošla i da imamo ispružene ruke da okončamo tenzije i da imamo dobre odnose. Pokušavamo politikom kompromisa pokrenuti stvari sa mrtve tačke.

Ovo je teži put, politka dijaloga, razgovora. Prvo smo govorili o našim šansama i prilikama koje nećemo danas riješiti, ali da na sto dođu teme jadransko – jonske konkcije, aerodromu u Trebinju, južnoj interkonekciji i to je ekonomska prilika za BiH. U planu je da do zajedničke sjednice koja je planirana za šesti mjesec i da neka od ovih pitanja rješavamo. Tu je i pitanje izmjena Ustava i Izbornog zakona. Ja nisam prvi koji je govorio da nije fer da Hrvatima u BiH biramo člana Predsjedništva BiH - rekao je Konaković i dodao da ako ne pripadate etničkim skupinama nemate pravo da budete član Predsjedništva i to je diskriminacijski zakon koji treba mijenjati.

- Želimo BiH vratiti na poziciju koja joj prirodno pripada da bude most između Istoka i Zapada. Nažalost, bila je poprište sukoba i mo to želimo promijeniti - rekao je Konaković, prenosi N1.