Jedan od najvećih monstruma i zločinaca u historiji čovječanstva, Adolf Hitler, teze o „rasnoj higijeni“ i „rasnoj čistoći“ razmatrao je još dok je bio zatvorenik u zatvoru Landsberg. Vjerovao je kako nacija postaje slabašna i zatrovana degenerativnim promjenama na ljudima te je isticao Spartu kao prvu nacionalističku državu na svijetu.

„Spartu moramo smatrati kao prvu nacionalističku državu (Völkisch). Izlaganje bolesne, slabe i deformirane djece uništenju hiljadu je puta humaniji potez nego bijedna ludost čuvanja najpatološkihij subjekata, i to pod svaku cijenu, te pritom uzimati živote stotina hiljadu zdrave djece putem kontrole rađanja i abortusa kako bi se posljedično uzgojila vrsta degenerativnih ljudi opterećenih bolestima.“

Ovakvi stavovi doveli su i do praktične primjene nacističke rasne politike koja je „arijsku rasu“ smatrala genetički superiornijim te na koncu dovela do Holokausta. Nacisti su genocidni tretmat Jevreja nazivali i „rasnom higijenom“, a zatim se uvriježio termin „ljudska genetika – Humangenetik“.

80 godina kasnije, jedan kantonalni političar u Bosni i Hercegovini, tokom izbora za Gradsko vijeće, braneći sina istaknutog člana svoje partije izrekao je isto ono za što se zalagao Adolf Hitler.

„Trenutno nam je viši cilj da kroz taj proces prođe neko hrabar, neko ko može izdržati ovakav nasrtaj korumpirane hobotnice. I zato je dobro da smo odabrali genetski predodređenog Ademovića. Za još jednu važnu bitku“, napisao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković na svojem Facebook profilu zalažući se za izbor „rasno“ superiornijeg sina Keme Ademovića.

Na ovom mjestu staje pamet, slika je zamrznuta, nastaje muk. Paraliza i muk zatečenosti ispred mraka s kojim nas je suočio Elmedin Konaković 80 godina nakon Hitlerovih eugeničkih teza koje su dovele do Holokausta. Uopće više nije bitno je li ovo Konaković napisao zbog hroničkog odsustva obrazovanja, jer ne zaboravimo da mu ovo nije prvi put. Naime, na samom početku svojeg političkog djelovanja kao predsjednik NiP-a obećavao je „događanje naroda“ time ponavljajući iste riječi koje je izgovarao Slobodan Milošević tokom antibirokratske revolucije osamdesetih što je dovelo do „događanja“ Genocida nad Bošnjacima. Tada smo rekli da je do te mjere političar niskoga profila da se uslijed manjka obrazovanja nesvjesno služi „miloševićevskom retorikom“. To što smo tada napisali priskrbilo je sedmičnom listu „Stav“ veliki broj osuda i krajnje šovinističkih napada.

Elmedin Konaković javno govori da nosi pištolj, svoju stranku uspoređuje sa organiziranom vojskom, javno prijeti da su ustrojeni i spremni na odbranu ako bude potrebno. Iz tih riječi (prijetnji) mogla se nazrijeti retorika kojom se služio Ernst Julius Günther Röhm, jedan od prvih Hitlerovih saradnika koji je vodio SA odrede, poznatije kao smeđokošuljaše, koji su bili militarizirana paravojna partijska milicija.

„Genetski predodređeni Ademović“ je korak dalje. Korak u crnokošuljaštvo nacizma. Dino Konaković je opasan čovjek. Nimalo ne tješi što ta opasnost ponajviše prijeti iz njegove neobrazovanosti, iz toga što je rijedak slučaj čovjeka koji govori, a pritom ne misli. Uostalom, pitajmo se, šta su mislili oni koji su provodili rasnu arijevsku politiku? Jesu li uopće mislili ili su jednostavno ubijali genetski nepredodređene.