Brojni svjetski čelnici i zvaničnici uputili poruke solidarnosti Turkiye nakon eksplozije u Istanbulu

Vlasti i zvaničnici brojnih država i međunarodnih organizacija osudili su današnji bombaški napad koji se dogodio u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i uputili poruke podrške Republici Turkiye i njenom narodu i rukovodstvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev istakao je da je njegova zemlja duboko šokirana viješću o eksploziji u Istanbulu.

“Izražavam svoju duboku sućut obiteljima i voljenima onih koji su ubijeni, i bratskom narodu Turske, i želim oporavak ozlijeđenih“, poručio je Alijev.

Švedski premijer Ulf Kristersson također je poručio da je duboko šokiran viješću o današnjoj eksploziji u srcu Istanbula.

“Naše misli su sa žrtvama i sa svima onima koji su izgubili svoje voljene. Stojimo uz Turkiye“, naveo je on na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je poruku sličnog sadržaja na svom Twitter nalogu.

“Bol prijateljskog turskog naroda je i naša bol“, naveo je Zelenski.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov također je uputio poruku sućuti porodicama žrtava i turskom narodu.

“Moja najdublja sućut obiteljima žrtava i njihovim najbližima. Iskrene želje za brz oporavak ozlijeđenima“, naveo je Dimitrov.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je se taj savez solidariše sa svojom saveznicom Turkiye.

I predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel uputio je poruku sućuti i naveo da je Evropska unija uz Turkiye i njen narod u ovim tužnim trenucima.

“Šokantne slike iz Istanbula. Moje misli i najdublja sućut svim pogođenima i turskom narodu. NATO se solidariše s našom saveznicom Turkiye“, poručio je Stoltenberg.

Ministri i ministarstva vanjskih poslova Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Njemačke, Indije, Slovenije, Pakistana i Grčke također su izrazili sućut i uputili poruke solidarnosti sa žrtvama.

Poruke sućuti i podrške Republici Turkiye objavili su i ambasador SAD-a u Ankari Jeff Flake i šef Delegacije Evropske unije u Ankari Nikolaus Meyer-Landrut.

Snažna eksplozija odjeknula je danas u popodnevnim u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će svi odgovorni za taj podli napad biti pronađeni i procesuirani.

 
Generalni konzulat: Među poginulim i povrijeđenim u Istanbulu nema državljana Bosne i Hercegovine

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu saopćio je da među poginulim i povrijeđenim u današnjem bombaškom napadu u Istanbulu nema državljana Bosne i Hercegovine.

- Po informacijama sa kojima GK BiH Istanbul raspolaže, u eksploziji koja se dogodila danas u ulici Istiklal na trgu Taksim, među preminulima i povrijeđenim nema državljana Bosne i Hercegovine. U slučaju potrebe, GK BiH Istanbul stoji na raspolaganju svim našim građanima. Možete nas kontaktirati putem Facebook stranice ili putem e-maila: [email protected] - navodi se u obavještenju Generalnog konzulata BiH u Istanbulu.

Izetbegović: Uvjeren sam da će sigurnosne snage Turkiye pronaći i kazniti odgovorne za kukavički napad u Istanbulu

 Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, povodom eksplozije u ulici Istiklal u Istanbulu, u Turkiye, u kojoj je poginulo šest, a na desetine osoba je ranjeno, izjavio je da je duboko potresen i uznemiren, prenosi Anadolu Agency.

"Duboko sam potresen i uznemiren zbog današnjeg terorističkog napada u Istanbulu. Povrijeđenima želim uspješan i brz oporavak. Uvjeren sam da će sigurnosne snage Republike Turske pronaći i kazniti odgovorne za ovaj kukavički čin. U ovim teškim trenucima u mislima smo sa porodicama žrtava, građanima Istanbula i prijateljskim turskim narodom", navodi se u poruci objavljenoj na Izetbegovićevoj Facebook stranici.

 
Nadzorna kamera je snimila trenutak eksplozije na istanbulskoj aveniji Istiklal.  
Turković: Duboko smo potreseni tragičnim napadom u Istanbulu