Mirza Selimbegović (Narod i Pravda) je u brzopletosti i želji da pošto-poto demantira današnje optužbe premijera F BiH Fadila Novalića na svojem Facebook profilu objavio originalan dokument NIP-ovske medijske strategije u kojoj se iznose skandalozne upute na koji način da se njihova stranačka struktura obračuna sa SDA (i SBB), a posebno na koji način treba nanositi štetu Fadilu Novaliću i Sebiji Izetbegović.

Dokument sa Selimbegovićevog Facebook profila se razlikuje od onoga koji je u sudskom procesu kao dokaz iznio Novalić (presliku) te je riječ o očito autentičnom dokumentu kojega može imati samo onaj koji ga je pisao. Dakle, Selimbegović je objavio originalan dokument kojega je očito slao stranačkoj strukturi i time potvrdio da je on autentičan.  

Dokument koji je danas iznesen na završnoj riječi Fadila Novalića izgleda ovako: 

Izvorni dokument koji je objavio večeras na svojem Facebook profilu Mirza Selimbegović, a koji nije u posjedu Suda, izgleda ovako: 

Premijer Novalić je danas objasnio da u spisu njegovog predmeta, u dokazu DT 342, našao papir "Interni dokument - medijska strategija za internet kampanju" koju je stranka Narod i pravda (NiP) sačinila 19. aprila 2020. godine, tj. petnaestak dana poslije zaključenog ugovora u Federalnoj upravi Civilne zaštite, koji mu je dao odgovor na mnoga pitanja za događaje koji su mi se kasnije dešavali.

"Prilažem na uvid "Interni dokument". Ova 'instrukcija' se nalazi u dokaznom materijalu Tužilaštva DT 342. I naravno ovo, kao i sve drugo što nam je išlo u korist, Tužilaštvo ovdje nije iznosilo.

U tom dokumentu, između ostalog, piše, citiram:

'Internet kampanja za sada dobro ide i pokazala se kao koristan alat u diskreditaciji političkih protivnika. Vrijeme korone izbacilo je brojne mogućnosti za potpunu diskvalifikaciju Fadila Novalića, ali i cijele Vlade FBiH i to se ne smije propuštati. Koristiti sljedeće smjernice:

- Pozvati na linč i demonstracije protiv Vlade FBiH.

- Nerelevantno o tome šta izlazi u javnosti, Fadila Novalića i ljude oko njega isključivo vezati za skandal i kriminal oko nabavke respiratora i isticati ga kao glavnog krivca i svih drugih afera vezane za nabavke robe od strane CZ FBiH.

- Naglašavati stalno koliko je ljudi ostalo bez posla za vrijeme korona panedmije (uvećati cifre) i isticati da je glavni krivac nerad Fadila Novalića i Vlade Federacije.

- Isticati da je glavni krivac za brojne smrtne slučajeve nefunkcionalni zdravstveni sistem kojim rukovodi Sebija Izetbegović.

- Lažnim informacijama na terenu stvarati nepovjerenje.

- Plasirati da Vlada Federacije nije dobro reagirala na koronu i da uskoro prijeti raspad cjelokupnog ekonomskog sistema.

- Isticati kao pozitivne strukture SDA koje se protive Bakiru i Sebiji Izetbegović…

Ove smjernice je potrebno spustiti internet timovima… ne slati mailom. Mirza Selimbegović', kraj citata."

Selimbegović je večeras odgovorio na ovu optužbu demantirajući je, ali čitava njegova reakcija je obesmišljena time što je iz neopreza objavio izvorni dokument i time potvrdio Novalićeve navode.

Ovaj dokument bez sumnje predstavlja aferu bez presedana te otkriva do koje mjere je stranka Elmedina Konakovića imala svoje prste u montiranim procesima i premijeru Fadilu Novalići i prof. dr. Sebiji Izetbegović.