Agencija za rad i zapošljavanje BiH (ARZ BiH) je saopćila da je u deset mjeseci ove godine u Sloveniji izdato 16.198 radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine.

To je za 48,7 posto više nego u odnosu na prethodnu godinu kada su mnogi radnici iz BiH zbog pandemije Covid-19 bili bez posla ili su poslati kućama da čekaju kraj pandemije. Također, to je i za 0,66 posto više od ukupnog posredovanja u 2018. godini koja je dosad bila godina sa najviše ostvarenih posredovanja u zapošljavanju.

"Razlozi za ove pokazatelje su nastavak ekonomskog rasta koji je bio prekinut početkom pandemije i zatvaranjem država (lockdown). Slovenija danas ima 10.830 (13,98 posto) nezaposlenih osoba manje nego na početku pandemije. Međutim, početkom ove godine situacija nije obećavala jer je Slovenija imala 14.015 (18,09 posto) nezaposlenih osoba više nego na početku pandemije i najoptimističnije procjene nisu uključivale ovakav trend zapošljavanja strane radne snage", navode iz ARZ BiH.

Bez obzira na loše pokazatelje na tržištu rada Slovenije, iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH ističu da su tokom 2020. godine ostali posvećeni našim radnicima u Sloveniji i implementaciji sporazuma o zapošljavanju.

 "Prvo smo bili zaokupljeni informisanjem radnika koji su ostali bez posla da ostvare svoja prava po osnovu nezaposlenosti i prestanka radnog odnosa. Osnovna vodilja je bila da svi radnici imaju ekonomsku sigurnost tokom perioda lockdowna, te da imaju osnovne informacije vezane za zdravstvenu i epidemiološku situaciju. Čim se ekonomska situacija počela popravljati preduzeli smo korake u cilju vraćanja naših radnika na radna mjesta i poslove koje su imali prije pandemije. Posredovanja u 2020. godini posebno je bilo otežano zbog slabe prohodnosti granica i otežanog kretanja radne snage",- istaču iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Rezultati tih aktivnosti, kako su dodali, vidljivi su u ovoj godini kada su uspjeli da ostvare dosad najveći broj posredovanja. Iako je ove godine bilo na raspolaganju manje oglasa i manje oglašenih radnih mjestu nego 2018. i 2019. godine, uspjeli su da posreduju u zapošljavanju više radnika nego tih godina.

"Razlog je taj što nas je većina poslodavaca u Sloveniji prepoznala kao pouzdane partnere u odnosu na druge države sa kojima Slovenija ima potpisane sporazume o zapošljavanju, te su navedeni oglasi za zapošljavanje ponuđeni prvo našim radnicima", ističu iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

Paralelno sa tim  aktivnostima u ovoj  godini, u okviru projekta istraživanja tržišta rada, napravili su analizu dobivenih oglasa i traženih radnih mjesta. Analiza je pokazala da su najtraženija zanimanja za strane radnike u Sloveniji zanimanja varioca, vozača, zidara, elektroinstalatera, tesara, pomoćnog građevinskog radnika, radnika u proizvodnji, bravara, električara, fasadera... Analiza je dodatno pomogla u struktuiranju dobijenih oglasa i praćenju kretanja radne snage između dvije države, saopćeno je iz ARZ BiH.