Ove ekonomije će prema očekivanjima ostvariti rast od 3,6 procenata, zahvaljujući oporavku izvoza i stabilizaciji cijena industrijskih proizvoda, što djelimično neutrališe ponovno rasplamsavanje pandemije krajem 2020. i skorašnje izbijanje novih slučajeva, navodi se u najnovijem izdanju ažuriranog ekonomskog izvještaja Svjetske banke.

“Umjeren rast u 2021. usljediće nakon kontrakcije od 2 procenta u 2020. zbog poremećaja prouzrokovanih pandemijom Covida-19. Ekonomski pad  bio je manji od predviđenog usljed oporavka Turske, koji je bio snažniji od predviđenog, i otpornosti Rusije, kao dvije najveće ekonomije u regionu. Oporavak industrijske proizvodnje, povećana izvozna potražnja, veće cijene roba i fiskalna i monetarna podrška doprinjeli su ostvarivanju ovakvog rezultata. Najteže su pogođene ekonomije koje u velikoj mjeri zavise od usluga i turizma, imajući u vidu da su mjere socijalnog distanciranja i ograničenja kretanja dovele do trajnijeg slabljenja”, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Očekuje se da će pandemija poništiti makar pet godina rasta prihoda po glavi stanovnika u nekoliko ekonomija u regionu i povećati broj siromašnih, u velikoj mjeri usljed gubitka radnih mjesta. U cijelosti, uprkos oporavku rasta, oporavak bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika u regionu blaži je i ispod trenda prije pandemije.

"Pandemija i dalje baca sjenku na ekonomsku aktivnost u Evropi i centralnoj Aziji. Međutim, dok se kreatori politika hvataju u koštac s kratkoročnim uticajima na zdravlje, obrazovanje i ekonomiju, trebalo bi da iskoriste priliku i pozabave se dugoročnim izazovima podsticanja produktivnosti, izgradnje vitalnijeg privatnog sektora, unapređenja institucija i prelaska na zelenije i inkluzivnije ekonomije s manjom emisijom ugljika", kaže Anna Bjerde, potpredsjednica Svjetske banke za region Evrope i centralne Azije.