Tim egipatskih arhitekata koji je pobijedio na međunarodnom konkursu za obnovu džamije Al Nuri u Mosulu (Irak), koju je 2017. godine uništila takozvana teroristička Islamska država u svojim posljednjim danima u tom gradu, pokušava svijetu vratiti vizuelno pamćenje i zadržati originalnost unatoč kontroverzama oko dizajna.

UNESCO džamiju tretira kao spomenik a jedan od ključnih uslova konkursa bio je da se zadrži originalnost.

Džamija Al Nuri bila je od svoje izgradnje u drugoj polovici 12. stoljeća središnje mjesto u urbanom životu i razvoju Mosula, kao i kultna tačka identiteta te zemlje zahvaljujući visini od 45 metara svoje nagnute munare.

Nju su, međutim, teroristi digli u zrak tokom posljednje ofanzive u de facto glavnom gradu te nazovi države u Iraku.

Osim toga, bogomolja je bila mjesto na kojem je Abu Bakr al Bagdadi, prvi vođa IS-a, 2014. godine proglasio "halifat" koji je širio teror u Iraku i Siriji, kao i ostatku svijeta.

"Nakon mnogo istraživanja odlučili smo obnoviti džamiju kao historijski simbol jer ona ima veliku vrijednost za građane Mosula. Zbog toga je bilo važno da se izgradi na način da građanima vraća vizuelno sjećanje na mjesto ", rekao je arhitekt Tarek Ali, jedan od članova tima.

Svojim projektom "Dijalog popločanih dvorišta", pobjednikom među 123 sudionika, a koji je UNESCO najavio sredinom ovog mjeseca, osam arhitekata želi napraviti prostor koji nije ograničen samo na džamiju i dodati mu susjedno zemljište na kojem će se graditi obrazovne zgrade koje se vežu s hramom.

Proces obnove mogao bi započeti krajem godine, a procjenjuje se da će trebati dvije godine od dana kada se položi prvi kamen do prvog namaza u novoj džamiji.

Prilikom javnog predstavljanja dizajna, mnogi su kritizirali skice za rekonstrukciju na društvenim mrežama, navodeći kako to nije kulturno primjereno okolišu Mosula te je sličnije građevinama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemlji koja zapravo finansira ovaj UNESCO projekat.

UNESCO je izjavio da se radi o "nesporazumu", a sa svoje strane Ali je ustvrdio da je džamija Al Nuri "moderna građevina koja će imati dijelove stare džamije".

Uz to, dodao je, cilj ovog projekta je "izgraditi mjesto kao urbanu jezgru za ponovno rođenje cijelog grada Mosula", pa je stoga izjavio da se ne osjećaju "obaveznima da obnove džamiju da izgleda poput stare ali da će sačuvati brojne detalje njenog izgleda“.

Pojasnio je da su se dogodile tri izmjene džamije: povećanje veličine prostora za namaz. promjena dizajna stropa radi poboljšanja prethodnih problema svjetla i ventilacije, kao i treća koju je UNESCO žzatražio, a sastoji se od dodavanja druge dvije sobe.

"To je prostor za molitvu žena i VIP, iako u islamu nemamo koncept da imamo privatnu VIP sobu u džamijama, ali to smo napravili u sklopu proširenja džamije", zaključio je.