Maroko će 2022. dobiti ukupno 11,4 milijarde dolara od svojih imigranata u Evropi, prema procjenama Svjetske banke. Novac dolazi od građana te sjevernoafričke zemlje koji rade u Francuskoj, Španiji, Belgiji, Nizozemskoj…

Prema podacima marokanskog lista Le360, u podsaharskoj Africi doznake imigranata porast će za 5,2% I dosegnuti 53 milijarde dolara. Za Sjevernu Afriku i Bliski istok očekuje se rast transfera od 2,5%, u poređenju sa 10,5% u 2021., na 63 milijarde dolara.

Prema navedenim procjenama, kontinent bi 2022. trebao doživjeti transfere od svojih dijaspora u iznosu od više od 100 milijardi dolara.

Kao i prethodnih godina, Egipat ostaje prvi primatelj imigrantskih transfera u svoju zemlju i oni će dosegnuti 32,3 milijarde dolara. Uz dijasporu od više od 10 miliona državljana van zemlje, od kojih mnogi žive u zaljevskim zemljama, doznake su glavni izvor deviza u zemlji.

Zemlja faraona je ispred Nigerije, najmnogoljudnije zemlje na kontinentu i koja ima jaku dijasporu u SAD-u i Velikoj Britaniji, čije bi doznake ove godine trebale doseći 20,9 milijardi dolara. Treći je Maroko.

Unatoč teškoj globalnoj ekonomskoj situaciji, doznake imigranata diljem svijeta nastavljaju rasti. U 2022. trebali bi se povećati za 4,9% i doseći 626  milijardi dolara.

Afričkom kontinentu, kojem su te doznake najpotrebnije jer je najviše pogođen učincima rasta svjetskih cijena energije i prehrambenih proizvoda, kao i učincima velikih suša koje pogađaju neke njegove regije, transferi bi se trebali nastaviti povećavati.

Osim ove tri zemlje, među 10 afričkih država koje primaju najviše doznaka su Gana (4,7 milijardi), Kenija (4,1 milijarda), Senegal (2,7 milijardi), Tunis (2,1 milijarda), Zimbabve (dvije milijarde), Alžir (1,8 milijardi) i Republika Demokratski Kongo (1.7. milijardi dolara).