Semir Efendić, lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu i čovjek koji je zajedno s Nerminom Ogreševićem iz Narodnog evropskog saveza napustio koaliciju koju predvodi Narod i pravda, Socijaldemokratska partija i Naša stranka tik pred najnovije nametanje Christiana Schmidta, istakao je kako je današnja odluka visokog predstavnika ad hoc i da važi samo za imenovanje jedne vlade koju su predložili Hrvatska demokratska zajednica i "Trojka".

"Mi smo prije nekoliko mjeseci najavili da ne želimo biti dio nametnute (oktroisane) vlade, a nekima očito to uopće nije bitno. Bitno je da su vlada, pa bilo kakva. Visoki predstavnik bio je dužan da osigura demokratska pravila jednaka za sve, a ne da kod predlaganja jednog prijedloga vlade kaže da Ustav ne važi. Svojom novom odlukom Visoki predstavnik je zapravo rekao da kod imenovanja vlade koja je predložena Ustav Federacije ne važi i neće se primjenjivati. U narednim slučajevima trebao bi kao da važi. To je nečuveno", istakao je Efendić.

Kako kaže, pravila u nečemu što bi trebalo da je demokratija mijenjaju se iz sata u sat, a sve u cilju da se favoriti OHR-a i međunarodne zajednice dovedu na poziciju.

"Kada se dovedu onda treba da rade za one koji su ih postavili, a ne za građane koji su izlazili na izbore. Takva vlada nikada ne može donijeti ništa dobro za građane. Ipak vjerujem da je bez obzira na sve Parlament neće ni potvrditi", podvukao je.