Dvije su se iznimno važne stvari desile protekle sedmice u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, a poprilično su nezapaženo prošle u ovdašnjoj javnosti.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije usvojio je Zakon o roditeljima njegovateljima, kojim se jednom od roditelja osoba s invaliditetom priznaje pravo na status roditelja njegovatelja te mu se omogućuje mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko, invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Koji dan ranije Vlada Federacije riješila je veliki problem koji je mučio rudare, uvezan im je radni staž. Naime, rudnicima “Kreka”, “Kakanj”, “Breza”, “Zenica” i “Abid Lolić” d. o. o. Travnik uvezan je radni staž za 140 radnika koji su stekli uvjete za penziju. Za ovo je izdvojeno šest i po miliona maraka.

I dok neke kantonalne vlade spavaju zimski san usred ljeta, a druge se pate s komunalnim problemima i kao vrhunac aktivnosti otvaraju tramvajske stanice koje grade po godinu i po dana, Vlada Federacije radi punom parom iako je meta teških, višegodišnjih svakodnevnih opstrukcija.

Naravno, većina ovdašnjih medija ove je vijesti, zabavljena time kako je premijer Fadil Novalić zakopčao sako, ove iznimno važne vijesti gurnula na marginu ili ih uopće nije ni objavila. No to je potpuno nevažno roditeljima djece s invaliditetom i rudarima koji su štrajkovali glađu jer nisu mogli otići u zasluženu, krvavo stečenu penziju, potpuno je nebitno što se ovdašnja javnost i mediji bave efemernim, populističkim fashion pitanjima. Njima je sako nebitan. Bitno im je samo ono što Novalić uradio sa svojim saradnicima.