Politika | 01.11.2022.

Bar više od 30 godina čeka na gradsku džamiju

Edina Dešić: Birači su prepoznali da je jedino Bošnjačka stranka direktni zastupnik interesa Bošnjaka u Baru

"Ako budemo dio vlasti instistiraćemo na onome na čemu smo isticali u kampanji, posebno u smislu proporcionalne zastupljenosti i tražićemo da se prva evaluacija uradi na polovini mandata i tada preispitati naš ostanak u vlasti, ali ćemo i insistirati da se već na početku mandata riješi pitanje lokacije za džamiju. Takođe ćemo tražiti poboljšanje saobraćajne infrastrukture prema mjestima u kojima žive nacionalne i vjerske manjine", kaže Dešić.

R.I.

Bošnjačka stranka je u Baru na proteklim lokalnim izborima u 14 općina Crne Gore zadržala jedna mandat, ali je osvojila više glasova u odnosu na prošle izbore, što je samo potvrda trenda da ova politička organizacija ide uzlaznom putanjom.

O izborima i uspjesima Bošnjačke stranke razgovaramo sa Edinom Dešić predsjednicom Bošnjačke stranke Bar.

"Bošnjačka stranka u Baru tradicionalno ima manje glasova na lokalnim nego na državnim izborima, iz razloga što na lokalnim izborima imamo liste koje ne izlaze na državne, ali smo zabilježili rast u odnosu na prethodne izbore. Vjerujem da je to posljedica naše ispravne politike posebno na polju zaštite nacionalnih interesa, te promocije naše kulture i tradicije, ali i ispravnog vođenja politike na državnom nivou. Mi smo, kao što znate, na ovim lokalnim izborima imali odlične rezultate gdje god smo izlazili samostalno i naša trenutna snaga dovoljna je za tri mandata u državnom parlamentu, što je onoliko koliko sada imamo. Pri tom, u nekim gradovima smo izlazili na izbore u koalicijama, a u nekim nisu bili izbori što govori da je i četvrti mandat skoro siguran i da je Bošnjačka stranka zadržala trend rasta i nakon gubitka vlasti, djelujući uglavnom iz opozicije, i nakon smrti rahmetli Rafeta Husovića – našeg prvog predsjednika i osnivača, sada pod vodstvom novog predsjednika Ervina Ibrahimovića. Ponosni smo na tu činjenicu i, da budem iskrena, prilično euforično očekujemo parlamentarne izbore", izjavila je Dešić za Stav.

Bošnjaci, ali i muslimani u cjelini nisu u Baru adekvatno zastupljeni, a dijelio Bara u kojima oni žive su godinama zapostavljeni.

"Ono na čemu je BS u Baru insistirala je da se mora popraviti stanje u procentualnoj zastupljenosti Bošnjaka, i muslimana uopšte, u organima lokalne uprave, veća ulaganja u područja u kojima žive Bošnjaci, i muslimani uopšte, te dobijanje lokacije za gradnju džamije u centru Bara, jer Bar nema džamiju u centru grada iako u gradu živi nekoliko hiljada muslimana. Mislim da su Bošnjaci prepoznali da je jedino Bošnjačka stranka direktni zastupnik interesa Bošnjaka i da će sve više prepoznavati tu činjenicu i vrednovati je na izborima", smatra Dešić.

Bošnjačka stranka je u kampanji jasno istakla ciljeve i zahtjeve koji se odnose na položaj i prava Bošnjaka za što će se zalagati ako bude dio vlasti.

"Ako budemo dio vlasti instistiraćemo na onome na čemu smo isticali u kampanji, posebno u smislu proporcionalne zastupljenosti i tražićemo da se prva evaluacija uradi na polovini mandata i tada preispitati naš ostanak u vlasti, ali ćemo i insistirati da se već na početku mandata riješi pitanje lokacije za džamiju. Takođe ćemo tražiti poboljšanje saobraćajne infrastrukture prema mjestima u kojima žive nacionalne i vjerske manjine", dodaje Dešić.

Nakon izbora 2020. godine položaj Bošnjaka u Crnoj Gori je u regresiji.  

"Ja, niti mi u BS, nismo zadovoljni položajem Bošnjaka u Baru i u prilog tome govori činjenica da je u tom smislu prisutna snažna podzastupljenost Bošnjaka u Opštini kao i da već više od 30 godina ne možemo da riješimo pitanje lokacije za džamiju u Novom Baru. Nismo zadovoljni ni kada je su u pitanju rukovodeća mjesta u organima lokalne uprave. Ništa bolje stanje nije ni na državnom nivou i tu smo nakon izbora 2020. godine imali jedan negativan trend. Generalno, položaj Bošnjaka u Crnoj Gori imao je, na krilima politike Bošnjačke stranke, jedan progres koji je posebno vidljiv u periodu od 2016. do 2020. godine, ali sada imamo regresiju i mislim da se ona mora zaustaviti i da o tome moraju povesti računa i u Vladi i u lokalnim upravama, jer su Bošnjaci čvrsto vezani za Crnu Goru, njen gađanski i sekularni karakter i euroatlanski put i predstavljaju srž te i takve Crne Gore", zaključuje Dešić. 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Ko će zaustaviti Dodika?

Salkić o Izbornom zakonu RS-a: Schmidt mora odmah reagirati, njega se mora stalno podsjećati na njegove obaveze

POČELI IZBORI U INDIJI, TRAJAT ĆE 44 DANA: Izvjestan je novi mandat islamofobičnog premijera Modija

SAD vetom spriječile prijem Palestine u UN