BBC je u pregovorima s Evropskom radiodifuznom unijom (EBU) o domaćinstvu događaja u Velikoj Britaniji, državi koja je zauzela drugo mjesto na takmičenju 2022. godine, nakon što je EBU prosudio da se ne može održati u Ukrajini kako je planirano.

Govoreći novinarima nakon povratka iz nenajavljene posjete Kijevu, Johnson je rekao da vjeruje da bi trebalo biti moguće da se takmičenje ondje održi.

“Ukrajinci su pobijedili na takmičenju za pjesmu Evrovizije. Znam da smo imali fantastičan nastup, znam da smo bili drugi i volio bih da to bude u ovoj zemlji”, rekao je.

“Ali činjenica je da su pobijedili i da to zaslužuju. Vjerujem da to mogu imati i vjerujem da bi to trebali imati. Vjerujem da bi Kijev ili bilo koji drugi bezbjedan ukrajinski grad bio fantastično mjesto za to.”

Johnsonovi komentari dolaze nakon što je ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkachenko rekao da je odluka o preseljenju Evrovizije potkopala njegovu zemlju nakon što je Rusija izvršila invaziju.

“Da li je pošteno to oduzeti zemlji koja se bori za demokratiju u ime civilizovanog svijeta?” pitao je ukrajinski ministar.

Ukrajina je insistirala da može bezbjedno ugostiti takmičenje za pjesmu Evrovizije na svojoj teritoriji i kaže da će se protiviti planovima da ga se premjesti u Veliku Britaniju.

Ukrajina je pobijedila na ovogodišnjem takmičenju s pjesmom Kalush orkestra, ponajviše zbog toga što su se gledaoci širom Evrope solidarizirali s narodom Ukrajine. EBU je, međutim, rekao da rat, koji je u toku, znači da Ukrajina neće moći bezbjedno da bude domaćin takmičenja i zamolio je BBC da ga umjesto toga ugosti u Velikoj Britaniji.

Tkachenko je rekao da su ukrajinska vlada i sigurnosne službe dostavile detaljne planove EBU-u i da je ukrajinski narod povrijeđen odlukom o premještanju događaja.

"Evrovizija nije samo nekoliko sati televizije, to je i simboličan globalni događaj", rekao je.

Organizatori su ga u petak obavijestili da odbijaju prijedloge Ukrajine, pojasnio je Tkachenko, koji je održao hitne razgovore s britanskom sekretarkom za kulturu Nadine Dorries, u nastojanju da pronađe rješenje, dok vlada Ujedinjenog Kraljevstva još javno izražava nadu da Ukrajina može biti domaćin takmičenja.

"Zajednički je stav da o tome treba još jednom razgovarati", rekao je Tkachenko o svom razgovoru s britanskom kolegicom.

Izvori iz britanske vlade sugerirali su da će, ako BBC na kraju bude domaćin takmičenja, ono imati jaku ukrajinsku temu i fokusirati se na simboličke veze između dvije zemlje. BBC se potrudio da izbjegne da zvuči optimistično u svojoj izjavi, priznajući ponudu za ulazak u pregovore.

Nekoliko britanskih gradova već je izrazilo zanimanje za domaćinstvo takmičenja sljedeće godine, uključujući Glasgow, Leeds, Liverpool i Manchester.

Tkachenko je rekao da bi gradovi umjesto toga trebali pokazati solidarnost s Ukrajinom tako što će se zalagati za održavanje takmičenja u njegovoj zemlji. Rekao je: "Volimo Britaniju zbog pune podrške ukrajinskom otporu, ali dok o tome još jednom ne razgovaramo s EBU-om, nije pravo vrijeme da započinje diskusija između gradova u Velikoj Britaniji."

“Vjerujem da postoji rješenje… Ukrajina se jednostavno ne može izbaciti iz domaćinstva događaja, ali može u potpunosti da učestvuje u njemu, na ovaj ili onaj način”, rekao je Tkachenko.

(Izvor: The Guardian)