Predsjednik Stranke demokratske akcije Makedonije Dželal Hodžić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio je ustavnom položaju i pravima Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji, izborima u Bosni i Hercegovini.

Analizirao je i izazove koje je Sjeverna Makedonija prošla na uputu učlanjenja u NATO i otvaranja pregovora o članstvu u EU, te se osvrnuo i na posljedice ruske invazije na Ukrajinu na Balkan.

- Bošnjaci su ustavotvorni i konstitutivni narod u S. Makedoniji -

“Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji dijele sudbinu drugih manjinskih naroda. Bošnjaci su ustavotvorni i konstitutivni narod, imaju svoj nacionalni praznik 28. septembar, u Sobranju je usvojena rezolucija o Genocidu u Srebrenici još 2010. godine. U javnom RTV servisu Bošnjaci imaju svoju redakciju. Također, imamo i nekoliko škola i vrtića koji nastavu realizuju na bosanskom jeziku”, kaže Hodžić.

SDA je na početku svog osnivanja 1990. godine bila stranka koja je djelovala na prostoru cijele Jugoslavije i u bošnjačkoj dijaspori.

“SDA Makedonije ove godine obilježava 31. godišnjicu postojanja. Osnovana je u oktobru 1991. godine nakon što je u septembru Makedonija proglasila nezavisnost. Godine 1993. Bošnjaci su vratili svoje nacionalno ime, a upravo su makedonski Bošnjaci bili prvi u regiji koji su se tako izjasnili na popisu stanovništva 1994. godine. Cilj SDA u Makedoniji od početka je bio da integriše Bošnjake u makedonsko društvo te da ostvari sva prva. Ti ciljevi su ostvareni. Moja namjera je da SDA na sljedećim parlamentarnim izborima bude stranka koja će pored rada za interese Bošnjaka imati program i odgovore na sve društvene i političke izazove”, najavljuje Hodžić.

Povod njegove posjete Sarajevu su parlamentarni izbori, odnosno izborna kampanja SDA. Na jednom od izbornih skupova se obratio i predstavio SDA Makedonije.

“Želim da istaknem da Bošnjaci u Makedoniji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju maticu. Nama je izuzetno bitno da se BiH razvija, napreduje i ostvaruje svoje strateške ciljeve kao što je članstvo u NATO i EU. SDA Makedonije ima saradnju i podržava SDA BiH kao svoju sestrinsku stranku. Meni je bila čast i zadovoljstvo da se uključim u izbornu kampanju i da pružimo podršku SDA BiH u ovoj teškoj političkoj utakmici gdje postoji mnogo destruktivnih snaga. Mi vidimo SDA da nosi bajrak interesa bošnjačkog naroda, ali i svih građana i države Bosne i Hercegovine. Zbog toga osjećamo potrebu da pružimo podršku stranci i posebno njenom predsjedniku Bakiru Izetbegoviću”, ističe Hodžić.

- Teški kompromisi za bolju budućnost -

Bosna i Hercegovina i S. Makedonija imaju slične odnose i izazove sa susjedima što se reflektuje na unutrašnju stabilnost i međunarodne integracije. Nedavno su Albanija i S. Makedonija započele pregovore za članstvo u EU što je prekretnica za budućnost Balkana.

“Članstvo u NATO i EU je strateški interes i S. Makedonije i BiH. Makedonija je nakon proglašenja nezavisnosti u svim državnim dokumentima usvojila odluke da je članstvo u NATO i EU strateški državni interes. Makedonija je platila veliku cijenu za ulazak u NATO i uradila velike kompromise kao što je promjena imena što je bio zahtjev Grčke. Makedonija je dugo bila izložena hibridnim uticajem Rusije protiv čega se uspješno izborila. Drugi kompromis je bio sa Bugarskom što je bio preduslov povlačenja bugarske blokade početka pregovora sa EU. Prva međuvladina konferencija je održana. Skrining pravnog sistema, institucija i zakona je počeo kako bi se utvrdilo stanje i šta treba da se uskladi ili promjeni. Uskoro dolaze i predstavnici EU. Makedonija je našla snagu i način da porazi unutrašnje i vanjske destruktivne snage koje su je kočile u razvoju što želim da se desi i Bosni i Hercegovini kako bi se otkočili pozitivni procesi”, smatra Hodžić.

Balkan je izložen negativnim političkim uticajem Rusije što je postalo znatno jasnije početkom agresije na Ukrajinu.

“Agresija Rusije na Ukrajinu bio je jedan veliki šok za Evropu koja je spavala dok je Rusija rovarila i na Balkanu i u mnogom evropskim zemljama i to im se obilo o glavu. Danas je stanje mnogo drugačije. Rusija je na političkom polju već poražena jer njihov cilj da postavi svoju vladu u Kijevu nije ostvaren. Njihov drugi cilj je bio da podjele članice EU po pitanju podrške Ukrajini, a treći cilj je bio da zaustave integraciju Zapadnog Balkana u NATO i EU. Očekujem da će i nakon vojnog poraza Rusije doći do ubrzanja euroatlanskih procesa na Balkanu”, zaključuje Hodžić.

Dželal Hodžić rođen je 1985. godine u Skoplju. Diplomirao je žurnalistiku. Objavljivao je kolumne i analize u najčitanijim sedmičnim i dnevnim novinama, kao i portalima u Sjevernoj Makedoniji. Ima višegodišnje iskustvo u nevladinom sektoru, a trenutno je na poziciji zamjenika direktora vladine Agencije za ostvarivanje prava manjebrojnih zajednica.

Prošle godine je izabran za predsjednika Stranke Demokratske Akcije Makedonije.