“Narod bivše Jugoslavije ima samodisciplinu koja se ne vidi u drugim zemljama. Mi smo djeca rata. Kad sam se rodio, bilo je gotovo, ali osjetio sam to jer je moj otac bio u vojsci i bio je odgovoran za 2000 vojnika. Imamo nešto što niko ne može opisati, znam samo da nas je rat ojačao.“

To su riječi Dzanana Muse, nove zvijezde španske košarkaške lige, igrača Leche Ría Breogána koji je u svom debiju u ACB-u predvodio tim iz pokrajine Galicija protiv Lenovo Tenerifa s 25 poena, sedam skokova i dvije asistencije. Tim sa Tenerifa, trećeplasirani prošle sezone iza Madrida i Barçe, natrčao je na igrača oji je u svojih prvih sedam minuta u Endesa ligi zabio 16 bodova uz četiri trojke, bez greške.

Musu (22) već dugo nazivaju „bosanskim Lukom Dončićem“, iako njegova evolucija nema mnogo veze s evolucijom bivšeg igrača Real Madrida i sadašnje zvijezde Dallas Mavericksa. Musa je napustio svoj dom sa 11 godina kako bi trenirao u Sarajevu. Tamo je to postao više nego obećavajući projekt i sa 15 godina otišao je u Hrvatsku gdje je potpisao za zagrebačku Cedevitu.

Godinu dana imao je ogromnbih problema, na hrvatskim su ga terenima v rijeđali jer je musliman, debitirao je u Euroligi, eksplodirao u mladoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine a onda su počeli problemi. Vlasnik tima iz glavnog grada Hrvatske nazvao ga je "arogantnim i sebičnim." Onda se desila svađa koja je postala viralna sa zvijezdom reprezentacije svoje zemlje, Mirzom Teletovićem. Musa je odlučio napustiti Balkan i sa 18 godina bio je izabran kao 29. na draftu od Brooklyn Netsa.

U svojoj prvoj godini u Sjedinjenim Državama odigrao je samo devet utakmica s Netsima i proveo više vremena igrajući za timiz  G-League, Long Island Nets. Brojevi kažu u prosjeku 19,5 poena, 6,4 skokova i 3,6 asistencija. U drugoj sezoni odigrao je 40 utakmica (u prosjeku 12 minuta na terenu s 4,8 poena i 2,2 skoka) prije nego što je pandemija sve zaustavila. Klub ga je transferirao u Detroit a onde su ga yse odlučili riješiti.

Rješenje? Povratak u Evropu. Pridružio se turskom Anadolu Efesu u januaru ove godine. Ugovor od dvije i po sezone trajao je samo do juna. I onda se pojavila opcija odlaska u španski Breogán. U Lugu su, između ostalih, nekada igrali Perasović, Charlie Bell, Pete Mickeal. Sada je njihova najveća zvijezda Džanan Musa. U Lugu već strahuju kako neće proći mnogo a Musa će otići u neki moćniji tim od onog koji igra u Pazo dos Deportes u Lugu.