Predsjednik Pravnog savjeta Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, nakon današnje sjednice Predsjedništva te stranke, naveo je da nedavno donesene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta imaju niz nedostataka.

Džaferović je istaknuo da visoki predstavnik ovim odlukama štiti jednu stranku. On smatra da nije bilo potrebe za donošenjem ovakvih odluka ako je cilj bio implementacija odluka ''Ljubić'', jer tu je odluku CIK ranije donio 2018. godine.

- Očigledno je da je cilj nametnutih odluka da se zaštiti HDZ. Kad se pogleda struktura delegata, to je jasno vidljiva stvar. Ako dodamo zanemarivanje ostalih odluka međunarodnih i domaćih sudova onda je zaključak više nego jasan - rekao je Džaferović..

- Kod izračuna vezano za etničku pripadnost primjenjuje se popis iz 1991. godine. Ovoga puta napravljen je izuzetak, ostala je norma u Ustavu FBiH, ali u pogledu sastava Doma naroda Parlamenta FBiH te se tu primjenjuje popis iz 2013. godine. Tom elementarnom normom cilj je realizacija Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma i taj popis se mora primjenjivat za sve etničke izračune, pogotovo kada je vlast u pitanju, sve dok se ne okonča Aneks 7 – objasnio je.

Kako je kazao, visoki predstavnik je za entitet FBiH propisao da predsjednik entiteta i vlade ne mogu biti iz istog naroda.

- Što se nas tiče to nije problem, ali je problem što takvu normu nije unio u Ustav Rs-a. Tamo ima mogućnost da oba predsjednika mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Pitam se, zašto je to zapravo tako urađeno, to je dodatna asimetrija. Cjelovita BiH zahtijeva cjelovita rješenja kada je u pitanju zaštita interesa konstitutivnih naroda i svih građana – smatra Džaferović.

 Ističe da Schmidt umjesto da otklanja asimetrije, na ovaj način stvara nove.

- Mislim da je trebao ići putem uklanjanja asimetrija u Rs-u i ja ga pozivam da to uradi. Lista pitanja koja se tiče vitalnog nacionalnog interesa svih konstitutivnih naroda je identična za oba entiteta od 2002. godine, ali su uspostavljeni različiti mehanizmi zaštite. U FBiH je to riješeno tako što sudije Ustavnog suda FBiH predlažu zajednički predsjednik i oba potpredsjednika. U Rs-u potpredsjednici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda nemaju nikakvog uticaja na imenovanje sudija. Schmidt im je trebao dati ingerencije kao što imaju potpredsjednici u FBiH - objasnio je.

Dodao je da kod imenovanja vlade, potpredsjednici entiteta Rs nemaju ingerencije, dok u FBiH  imenuju premijera, vladu, odnosno imaju potpuni utjecaj na proces imenovanja Vlade.

- Visoki predstavnik trebao je omogućiti da potpredsjednici Rs-a imaju jednak utjecaj na imenovanje vlade kao i predsjednik entiteta koji je iz srpskog naroda. Vitalni nacionalni interes nije slučajno predviđen u ustavima. Liste su identične, ali rezultati realizacije u Rs-u su jednaki nuli. Ljudi koji to prate kažu da je Klub Bošnjaka podnio 80 zahtjeva i da je samo jedan prihvaćen – naveo je Džaferović i dodao da nema efikasne zaštite vitalnih nacionalnih interesa bez simetričnih rješenja.