Kako je saopćeno iz Bošnjačkog vijeća, Džaferovića je dočekao predsjednik Vijeća Ejup Nurković, zajedno sa članovima Vijeća i saradnicima.

Tokom sastanka, razgovarano je o sveukupnom položaju Bošnjaka u Crnoj Gori, kao i mogućnostima proširenja institucionalne saradnje i komunikacije sa institucijama u BiH.

Nurković je Džaferovića upoznao sa radom Vijeća i aktivnostima na polju afirmacije prava bošnjačkog naroda, te baštinjenja kulture i tradicije.

Kako je saopćeno nakon sastanka, član Predsjedništva BiH je istakao da će pomoći da se saradnja između institucija unaprijedi i poboljša u cilju zbližavanja i kulturnog i ekonomskog prosperiteta. On je kazao da su odnosi dvije zemlje dobri i kvalitetni, da postoje brojni potpisani bilateralni sporazumi, a posjeta Crnoj Gori je nastavak unapređenja dobrosusjedskih odnosa.

Poslije svečanog prijema u prostorijama Vijeća, delegacije su skupa posjetile džamiju Sultan Murat II i JU Muzej Ganića Kula, nakon čega su prošetali gradskim trgom.

Posjetom Rožajama i Bošnjačkom vijeću, završena je službena posjeta Džaferovića Crnoj Gori. On se prije toga, zajedno sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem sastao sa predsjednicima države, Vlade i Skupštine Crne Gore.