Presuda Beogradskog višeg suda Osmanu Osmanoviću predstavlja sramotan udar na pravdu, te će ostaviti teške posljedice na odnose između BiH i Srbije, izjavio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

-Cijeli proces protiv Osmanovića je vođen protivno sporazumu koji su zaključili pravosudni organi dvije države. Da se poštovalo pravo i pravda, Osmanović bi bio izručen Bosni i Hercegovini kako bi bh. pravosuđe ispitalo navode koji su mu stavljeni na teret.

Imajući u vidu ocjene koje su evropski sudovi iznosili o pristupu srbijanskog pravosuđa u slučajevima Divjak i Ganić, nikako se ne može tvrditi da je Osmanović, kao branilac BiH iz perioda agresije, imao fer tretman pred srbijanskim pravosuđem- ističe Džaferović.

Nadalje, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović  navodi da je Srbija u više presuda međunarodnih sudova određena kao agresor na Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da je njeno ratno rukovodstvo, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, bilo na čelu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem uklanjanja nesrpskog stanovništva sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine.

- Činjenica da Srbija ne procesuira i odbija isporučiti osumnjičene za učešće u organizaciji i izvršenju genocida u Srebrenici, poput Tomislava Kovača, Svetozara Kosorića ili Radoslava Jankovića, te da štiti osuđenog zločinca Novaka Đukića, najbolje govori da je Srbija država koja ne progoni, već štiti zločince - zaključuje Džaferović u pisanoj izjavi, saopćava Predsjedništvo BiH.