Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, s predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa (World Jewish Congress) Ronaldom Lauderom, u sjedištu ove organizacije u New Yorku.

Razgovarano je o pitanjima važnim za Jevrejsku zajednicu u BiH, te o saradnji institucija BiH sa Svjetskim jevrejskim kongresom.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da je BiH ponosna na svoju multikulturalnu historiju i Jevrejsku zajednicu kao njen neizostavni dio. 

Istaknuta je privrženost BiH čuvanju sjećanja i zaštiti istine o Holokaustu. 

Predsjedavajući Džaferović zahvalio je predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongesa na ukupnoj podršci članova i aktivista Svjetskog jevrejskog kongresa BiH u periodu od sticanja nezavisnosti, a naročito na podršci žrtvama u borbi protiv revizionizma i odbrani istine o Genocidu u Srebrenici. 

Istaknuta je i nužnost provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kako bi se osigurala puna ravnopravnost Jevrejima u BiH, te je iskazana zabrinutost zbog rasta desnog populizma u Evropi.

Sastanku je prisustvovao i generalni savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft, koji je bio jedan od govornika u Potočarima na obilježavanju 27. godišnjice Genocida u Srebrenici, te ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj.