Politika | 24.06.2021.

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović nakon usvajanja Rezolucije u Evropskom parlamentu: Zagreb bi se trebao zamisliti i promijeniti politiku prema BiH

Ističe da bi ovo trebala biti jasna poruka i svima onima, koji pokušavaju iznuditi izmjene Izbornog zakona s ciljem dalje etno-teritorijalne podjele BiH, jer očigledno je da takav koncept nema podršku demokratske većine ni u Evropi ni u BiH

R. I.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je danas usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini te zahvalio izvjestiocu Evropskog parlamenta Paolu Rangelu koji je napravio kvalitetan tekst Izvještaja.

"Od najveće moguće važnosti su poruke evropskom putu BiH, u jako delikatnom trenutku kada je riječ o perspektivi proširenja Evropske unije. Jako je dobro što je BiH dobila vjetar u leđa od Evropskog parlamenta za dalju realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije", istakao je Džaferović.

Druga ključna poruka današnjeg glasanja je, kako je dodao, odbijanje Evropskog parlamenta da uvrsti amandmane zastupnika iz Republike Hrvatske, kojim se u tekst Rezolucije pokušala unijeti retorika etničkih podjela.

"Nakon odbijanja NATO-a na proteklom samitu da uvrsti slične formulacije u svoju deklaraciju, ovo je druga po redu važna poruka, nakon koje bi zvanični Zagreb trebao dobro da se zamisli i da počne mijenjati politiku prema Bosni i Hercegovini", stava je.

"Hrvatska i BiH trebaju da sarađuju, na principu međusobnog uvažavanja i bez paternalizma, a svaki pokušaj Zagreba da nameće rješenja BiH završit će neuspjehom i bespotrebnim srozavanjem ugleda Republike Hrvatske", naglasio je Džaferović.

Ističe da bi ovo trebala biti jasna poruka i svima onima, koji pokušavaju iznuditi izmjene Izbornog zakona s ciljem dalje etno-teritorijalne podjele BiH, jer očigledno je da takav koncept nema podršku demokratske većine ni u Evropi ni u BiH.

"BiH treba da reformira svoj Ustav i zakone na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava i preporuka Evropske komisije kako bi se otklonila diskriminacija i osigurala ravnopravnost svih građana u svakom dijelu zemlje", zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

VIŠE O TEMI: TOTALNI FIJASKO: Evropski parlament odbio sve amandmane hrvatskih zastupnika na Prijedlog izvještaja o BiH

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Bernard Baruch - čovjek koji je popularizirao termin "hladni rat"

Zašto je muslimanskom gradonačelniku Londona potrebna ista sigurnost kao i kralju

Nikolaidis: Priče o crnogorskom “liderstvu u regionu” su komične

Završen sastanak: Do idućeg petka pokušat će dogovoriti Izborni zakon BiH, sutra NSRS usvaja svoj