Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naročitim naglaskom na implikacije agresije na Ukrajinu na bosanskohercegovačke prilike.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović je kazao da je Daytonski mirovni sporazum, sa 27 godina svoje implementacije, okvir za mir koji niko nema pravo dovoditi u pitanje te da Bosna i Hercegovina, na bazi postojećih rješenja, može ići samo naprijed prema EU i NATO-u, a nikako nazad.

"Jasno je naglašeno da neće biti tolerisani nikakvi secesionistički koraci, kroz nasrtaje na državne institucije i njihove nadležnosti ili kroz druge forme. Istaknuto je da je održavanje izbora temeljena ustavna i daytonska obaveza te da niko nema pravo da dovodi u pitanje održavanje izbora, zakazanih za 2. oktobar" navodi se.

Posebna pažnja posvećena je evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine u kontekstu summita Evropska unija - zapadni Balkan, koji će biti održan 23. juna.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je kazao da je obaveza svih aktera u Bosni i Hercegovini da se posvete provođenju reformi iz Mišljenja Evropske komisije, što je konkretan rad koji građani očekuju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je zahvalio Njemačkoj za ukupnu podršku, koju pruža Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.