Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas će otputovati u Podgoricu, u službenu posjetu Crnoj Gori.

Kako je predviđeno protokolom, najprije će večerati s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, dok će sutra biti upriličen i službeni sastanak. Osim susreta šefova dviju zemalja, Šefik Džaferović i Željko Komšić će također razgovarati i s drugim političkim liderima u susjednoj nam zemlji.

Ovaj bilateralni susret se dešava nakon reaktueliziranja najava da Crna Gora planira usvojiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Ipak, prije dva dana Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore odbio je podržati inicijativu o usvajanju ovog dokumenta. Četiri člana Odbora iz Demokratskog fronta bila su protiv, suzdržani su bili Albin Ćeman iz Demokrata i Miodrag Lekić iz Demosa, dok su Amer Smailović iz Bošnjačke stranke, Genci Nimanbegu iz Albanske koalicije i Srđan Pavićević iz koalicije Crno na bijelo glasali za njeno usvajanje.

Važno je istaći da je Jovan Vučurović, predsjednik Odbora i jedan od onih koji su glasali protiv dokumenta, još jednom je negirao da se u Srebrenici dogodio genocid i ponovo je uputio poziv poslanicima u Skupštini da ne usvoje Rezoluciju. Skupština Crne Gore će se o ovom prijedlogu izjasniti naredne sedmice.

Isto tako, tema razgovora Džaferovića, Komšića i Đukanovića, ali i drugih s kim se članovi Predsjedništva BiH budu sastali tokom boravka u Podgorici, bit će poboljšanje privredne saradnje te zajednički rad na unapređenju putne infrastrukture.