U izjavi za medije na Strateškom forumu na Bledu, Džaferović je kazao da se na ovom skupu govori o budućnosti Evropske unije i da se danas, kao i mnogo puta ranije, moglo čuti da bez svih država zapadnog Balkana i njihovog članstva u EU, Unija nije kompletna.

"Mogli smo ponovo da čujemo kako je Evropska ubnija potrebna zapadnom Balkanu, a da je, također, zapadni Balkan potreban Evropskoj uniji. Budućnost BiH je u Evropskoj uniji, budućnost BiH je u NATO savezu. Mi unutar BiH treba da učinimo sve kako bismo sa svoje strane uradili sve one reforme kako bi država što prije postala članica Evropske unije" rekao je Džaferović.

Po njegovim riječima, sa strane Evropske unije, posmatrajući njihov odnos prema BiH, a imajući u vidu stanje u BiH, potreban je jedan brižljiviji odnos prema BiH.

"Rekao bih svakodnevna aktivnost kojom se pomaže BiH da što prije ispuni uvjete za kandidatski status, a nakon toga i za članstvo u EU" kazao je on.

Džaferović misli da je budućnost svih država zapadnog Balkana također u Evropskoj uniji, a što to prije bude misli da će biti bolje i za države zapadnog Balkana i za Evropsku uniju.

"Mislim da ovaj strategijski forum daje jednu takvu vrstu projekcije. Evropska unija kao asocijacija, kao zajednica u kojoj će biti snažan ekonomski razvoj, u kojoj će biti poštovane slobode, koja će imati sigurno okruženje, jeste nešto što je budućnost svih nas" ocijenio je. 

Naglašava da je BiH postojala i prije Evropske unije, a postojat će i ako se dogovodi da ne uđe u Evropsku uniju, mada ne vjeruje da BiH neće ući u EU.

"Dakle to pitanje povezanosti članstva u EU i opstojnosti BiH su stvari koje se ne mogu povezivati. BiH je međunarodno priznata država, ona ima svoj teritorijalni integritet i suverenitet i ona će postojati zauvijek. Ali, najbolje za sve nas u BiH i regionu je da budemo članica jedne šire asocijacije koja se zove EU, jedne demokratske asocijacije, i da budemo članica jedne sigurnosne asocijacije koja se zove NATO savez" zaključio je Džaferović.   

VIŠE O TEMI: Komšić i Džaferović na Bledskom strateškom forumu u Sloveniji