Specijalno izdanje sedmičnog lista “Stav” posvećeno je Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Naime, 1. marta 1992. godine 64 posto građana naše države koji su se odazvali referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine glasalo je ZA. Osim toga, donosimo i čitav blok analiza o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Kakav god daljnji tok poprimi trenutna kriza u Ukrajini u danima koji slijede, jedno je sigurno: Putin možda neće dobiti rat, ali je već dobio prvu, i to vrlo značajnu bitku. Putinova pobjeda ne ogleda se toliko u priznavanju pobunjenih separatističkih oblasti u Ukrajini i raspoređivanju “mirovnih snaga” na njihove granice, što je nakon aneksije Krima ionako bilo pitanje vremena, koliko u tome da je uspješno demonstrirao cijelom svijetu nespremnost zapadnih demokratija da odlučno i bezuvjetno stanu iza principa koje zagovaraju, onih principa na osnovu kojih zasnivaju ne samo svoju moralnu i civilizacijsku superiornost već i legitimiraju “izvoz” i dominaciju svojih vrijednosti na globalnom nivou.

Damir Hadžić piše da je u Bosni i Hercegovini, kao i u Ukrajini, cilj Rusije držati zemlju podalje od NATO-a i NATO snage izvan zemlje, te politički i vojno oslabiti SAD.

“Pristup Kremlja ovome je jednostavan: zatvoriti zapadnu izvršnu prisutnost u obliku OHR-a, unutar kojeg SAD još uvijek imenuje glavnog zamjenika visokog predstavnika, spriječiti ustavnu reformu koja se može dogoditi samo uz američku podršku i osigurati da državna vlast ostane nesposobna dobiti vanjskopolitičku agenciju koja joj je potrebna za donošenje odluka o članstvu u NATO-u i EU.”

Hulusi Akar, ministar odbrane Republike Turske, u ekskluzivnom intervju za naš medij izjavio je da je zaštita teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine prema Dejtonskom mirovnom sporazumu glavni prioritet Turske.

“Turska je uvijek bila u prvim redovima kada su u pitanju nastojanja da se održi mir i poveća prosperitet na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Zaštita teritorijalnog integriteta i stabilnosti Bosne i Hercegovine u okviru principa utvrđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom naš je glavni prioritet. Naš predsjednik je javnosti jasno saopštio naš odgovor na prijedlog da naša zemlja bude posrednik za rješavanje problema u Bosni i Hercegovini. Kao što sam rekao u svojoj posjeti Bosni i Hercegovini kako cijenjenim članovima Predsjedništva, tako i uvaženom ministru odbrane, uz saglasnost svih strana, uvijek smo spremni učiniti svoj dio posla”, kazao je.

Također, u novom dvobroju razgovarali smo i s prof. dr. Adibom Đozićem, univerzitetskim profesorom i sociologom.

Bošnjačka nacija postoji kao društvena grupa, kao društveno-historijski i društveno-civilizacijski produkt bosanskohercegovačkog društva i ona je svojim postojanjem natjerala i svoje neprijatelje da je priznaju, istina, nerado. Ostala je još samo šačica preglasnih bošnjačkih intelektualaca koji je ne priznaju. Međutim, to nije problem bošnjačke nacije koja postoji i koja se dokazala svojom bogatom egzistencijom u svim segmentima svoje strukture: historijske, kulturne, političke, umjetničke, duhovne i drugih. Bosanska nacija ne postoji.

O ostalim temama kojima se bavi “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ
Filip Mursel Begović: Ivi i Vildani čestitamo 30 godina slobodne denuncijacije

POLITIKA
Hulusi Akar: Zaštita teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine prema Dejtonskom mirovnom sporazumu naš je glavni prioritet (INTERVJU/Razgovarala: Amina Šećerović-Kaşli)
Nedim Hasić: Načelnik Čapljine skinuo je i Bajram s dnevnog reda
Prof. dr. Adib Đozić: Bosanska nacija ne postoji, bošnjačka nacija se dokazala u svim elementima svoje strukture (INTERVJU/Razgovarao: Filip Mursel Begović)
Ermin Zec: Bosanski paradoks: Više stranaka, manje demokratije
Sead Selimović: Bosna i Hercegovina je Evropa u malom (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Amina Šećerović-Kaşli: Šokantne ispovijesti bivših učenika “Richmonda” i Burcha
Bojan Budimac: Lake note, teške riječi

POLITIKA - UKRAJINSKA KRIZA
Mustafa Drnišlić: Geopolitička igra pokera: Putin dobio prvu ruku, hoće li i čitavu igru
Dean Džebić: Ukrajina između totalnog rata i sukoba visokog intenziteta
Damir Hadžić: Istrgnuti Bosnu iz kandži ruskog medvjeda
Jakub Salkić: Svi se plaše eksplozije “najveće benzinske pumpe na svijetu”
Osman Softić: Kreativna diplomatija može spriječiti eskalaciju ukrajinske krize

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: U novinama i novinarstvu usred ovodunjalučkog pakla (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Porušena i popaljena, ratom poharana, prelijepa naša domovina (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Možda je njegovo “krivo” draže Allahu nego to tvoje “pravo” (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Jakub Salkić: Pokušaj krađe bosanskog brdskog konja
Sanadin Voloder: Upitan opstanak bosanskog jezika u dijaspori
Hasan Eminović: Zbirka svih srebreničkih tuga
Jasmin Alibegović: Izumili robota koji je namijenjen za različite primjene u vojsci
Bajro Perva: Konjičko drvorezbarstvo poezija je u drvetu
Admir Lisica: Energetski potencijal u Tuzlanskom kantonu može se dodatno unaprijediti kroz izvore obnovljive energije
Izet Perviz: Karadžićeva policija u krvi genocida
Ammar Kulo: Ja kakav je vojnički grah, onako vodenast i bez mesa
Vezuv Bašić: Mnogi misle da u dijaspori raste novac na drveću (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Esad Rahić: Prokuplje - muslimanska kasaba na rijeci Toplici
Izet Perviz: Glas u kojem se trnuo svijet

KULTURA
Mubina Muftić: Rahat ptice pod Yildizovim nebom
Almir Zalihić:Tražeći Bosnu, našao je sebe - tražeći sebe, našao je Bosnu
Ahmed Šečunović: Krvava ruka svojim nesretnim prstima ispisala je trag od arša do zemlje