Društvo | 11.04.2022.

Solidarnost

Dvadeset tona humanitarne pomoći poslano iz Sarajeva za Ukrajinu

Bokh je zatražila od Vijeća ministara BiH da po uzoru na Evropsku uniju i zemlje regiona uvede privremeni status za ukrajinske izbjeglice, što bi im omogućilo ostanak do godinu dana, zdravstveno osiguranje i mogućnost zapošljavanja. Pojasnila je da se većinom radi o ženama s djecom koje su smještene kod prijatelja ili rodbine i za koje nisu potrebna velika socijalna davanja, već samo žele ostvarenje osnovnih prava

R. I.

Dvadeset tona humanitarne pomoći poslano je danas iz Sarajeva za Ukrajinu, nakon mjesec dana prikupljanja u organizaciji Instituta za razvoj zajednice PROI.

Uliana Bakh iz Instituta izjavila je da pomoć sadrži hranu i posebno hranu za bebe, kao i higijenske proizvode, ali da najveći dio čine lijekovi i medicinski materijal za čim je izražena najveća potreba.

Dodala je da su u procesu prikupljanja pomoći najviše sarađivali s kompanijama iz cijele zemlje, a imali su i jako dobar odziv domova zdravlja i apoteka.

"I određeni broj bh. građana je u malim količinama doprinio prikupljanju ove pomoći", istakla je Bakh.

Podsjetila je da Bosna i Hercegovina još nije riješila pitanje izbjeglica iz Ukrajine koji u zemlju ulaze s turističkim vizama, što znači da mogu ostati samo 30 dana.

Bokh je zatražila od Vijeća ministara BiH da po uzoru na Evropsku uniju i zemlje regiona uvede privremeni status za ukrajinske izbjeglice, što bi im omogućilo ostanak do godinu dana, zdravstveno osiguranje i mogućnost zapošljavanja.

Pojasnila je da se većinom radi o ženama s djecom koje su smještene kod prijatelja ili rodbine i za koje nisu potrebna velika socijalna davanja, već samo žele ostvarenje osnovnih prava.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

U Potočarima počelo kopanje mezara

Progon bošnjačkog stanovništva s bosanskohercegovačkih granica: I mrak zavlada Čajničem

Palestina traži da se poveća pritisak na Izrael kako bi zaustavio iskopavanja oko džamije Al-Aksa

Suad Karamustafić podnio krivičnu prijavu protiv Davora Dragičevića