Dva od tri muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) barem jednom u životu bili su izloženi islamofobnom ponašanju, pokazale su ankete provedene u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

U istraživanju provedenom na Institutu Berkeley Univerziteta Kalifornija, 67,5 posto muslimanskih ispitanika reklo je da je barem jednom u životu doživjelo islamofobiju.

Istraživanje je pokazalo da se kod ženske muslimanske populacije ta stopa penje na 76,7 posto.

Najmanje 33 posto sudionika izjavilo da je u nekim trenucima odlučilo sakriti svoj vjerski identitet kako ne bi bili izloženi islamofobiji, dok je 88,2 posto izjavilo da su izbjegavali određene govore i radnje zbog straha od suočavanja s reakcijama.

Zabilježeno je da je stopa osoba koje pokušavaju sakriti svoj vjerski identitet, naročito izražena među dobnom grupom od 18 do 29 godina, a procenat se kreće oko 45 posto.

"Ova anketa pokazuje da musliman, i ako nije direktno suočen s islamofobičnim ponašanjem, izložen atmosferi u kojoj islamofobija u našim medijima i kulturi nakon 11. septembra daje muslimanima osjećaj da ih se promatra, sudi ili isključuje", smatra direktor Instituta Elsadig Elsheikh.

Otprilike 73 posto ispitanih muslimana izjavilo je da održava svakodnevne odnose s nemuslimanima unatoč islamofobnim pristupima u društvu, a 93,7 posto je izjavilo da smatra važnim prihvatiti njihovu djecu kao Amerikance.

U istraživanju su učestvovala 1.123 muslimana svih etničkih skupina i dobi koji žive u Sjedinjenim Državama, od kojih su polovica žene.

Procjenjuje se da u SAD-u živi oko 3,5 miliona muslimana.