Muslimanska zajednica u Španiji koja broji dva miliona ljudi, dočekala je drugi ramazan u pandemiji. I ove godine običaji i slavlja uslovljeni su mjerama predostrožnosti koje su usvojene u svakoj od španskih autonomnih zajednica ili u džamijama posebno kako bi se izbjegao rizik zaraze.

Nešto više od dva miliona ljudi ispovijeda islamsku vjeru u Španiji. Njih 42% su Španci, 38% su Marokanci a 20% su druge nacionalnosti i slave sveti mjesec ramazana.

Ramazan, mjesec duhovnog i tjelesnog pročišćenja, mjesec razmišljanja i suživota, prošle su godine dočekali u svojim kućama, jer su džamije bile zatvorene.

Ove godine vjernici mogu ići u džamiju na namaz ali uz određena ograničenja.

Islamska komisija Španije (CIE) pozvala je cijelu muslimansku zajednicu da izbjegava gužve i masovna okupljanja i preporučila vjernicima da što više smanje vrijeme boravka u bogomolji.

U tom smislu, savjetovano im je da se u džamiji ne organiziraju iftari kako bi se izbjegle gužve i rizici zaraze, te insistiraju na potrebi održavanja sigurne udaljenosti i korištenja maske.

Što se tiče teravije, CIE ovom prilikom ukazuje na to da je bolje to činiti kod kuće, a u slučaju odlazak u džamiju moraju voditi računa da ne krše odredbe o policijskom satu koji je na snazi u nekim dijelovima Španije.

Ako nema vremena za povratak kući nakon teravije, "teravije moramo obavljati porodično kod kuće, a ne u džamiji ili na sličniom mjestu", navodi se u saopćenju.

U Ceuti, gdje je 30% stanovništva muslimansko, 33 džamije zatvarat će se svaki dan nakon posljednjeg namaza (jacije) s obzirom na porast broja zaraženih od COVID-19.

Unatoč činjenici da su predsjednik Unije islamskih zajednica Španije (UCIDE) u Ceuti Laarbi Mateis i predstavnik Islamske komisije Španije (CIE) Hamido Mohamed Abdselam zatražili da nioćni sat bude od ponoći kako bi se ostavilo vremena za teraviju nijje im udovoljeno iz straha da se tako ne bi moglo spriječiti širenje koronavirusa.