Kako je moguće da je za Janšu i njegove istomišljenike sasvim normalno što se skupovi podrške palestinskom narodu održavaju širom zapadnog svijeta, od New Yorka i Washingtona pa preko Londona do Pariza i Madrida, ali mu smetaju kada se isti organizuju u Sarajevu? I to u takvoj mjeri da je spreman da otvorenim prijetnjama naruši odnose između Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Čini se da je pravi problem za Janšu to što Bošnjaci podržavaju Palestince, a to već miriše na neku "muslimansku solidarnost", što je veliki no-no za cijelo to društvo mittleuropskih supremacista i neofašista kojem pripada i Janša. Po njihovom rezonu Bošnjaci, da bi bili primljeni u EU i NATO, moraju da konstantno dokazuju svoju prihvatljivost i pripadnost kontinentu na kojem oduvijek žive, a to se najbolje demonstrira prekidanjem svih veza sa ostatkom muslimanskoj svijeta, čak i otvorenim odricanjem od pripadnosti Ummetu. Sve dok Bošnjaci ne pokažu da su spremni da se odreknu onoga što jesu uvijek će biti posmatrani sa podozrenjem i nosiće etiketu potencijalne bliskoistočne pete kolone.

Na žalost ovakav duboko šovinistički odnos spram Bošnjaka nije neka nova pojava niti je vezana samo za okupaciju Palestine ili slična politička pitanja. Dok imućni arapski šeici i zaljevski milijarderi po Velikoj Britaniji najnormalnije kupuju fudbalske kubove i dok im britanske vojvode i lordovi prodaju čitave dijelove Londona dotle se u Bosni i Hercegovini od izgradnje nekog omanjeg turističkog resorta za srednju arapsku klasu stvaraju čitave afere, maltene seoba naroda.

Normalno je, čak i poželjno, da Arapi kupe pola francuske rivijere, okupiraju crvene tepihe i kockarnice Monaka, ljetuju u Garmisch-Partenkirchenu, gdje im debele Švabe u tajicama sviraju harmoniku i jodlaju, ali duboko je sumnjivo kada dođu da troše novac po Bosni i Hercegovinu i njenim planinama. Dok pola evropske i gotovo čitava srbijanska instagram scena ide u vikend konkubinat i provodi još gore degenerične perverzije po Perzijskom zaljevu, dotle nam se s istih adresa bulazni o arapskom naseljavanju BiH, udajama Bošnjakinja za Arape i "promjeni genetskog koda". A sve zato jer su Bošnjaci muslimani pa nas se stoga posmatra kao "zadnja vrata Evrope" i sumnjiči za nepripadanje evropskom kulturnom krugu.

U suštini prijetnje Janeza Janše upućene Bosni i Hercegovini i Bošnjacima su na tragu nacističkog imaginarija, srednjevropskog rasnog supremacizma i barbarskog velikosrpskog šovinizma. Janša je nekako uspio da se pokaže ne samo kao austrijski konjušar već i kao Alpski velikosrbin. Jadna je ta Evropa kojoj je to lice i naličje.