Uz Benita Mussolinija veže se bezbroj užasnih pridjeva. Macho, ubica i diktator samo su neki od njih. Međutim, treba dodati i da je bio opak seksualni ovisnik. Kad je upoznao svoju najpoznatiju ljubavnicu, Claru Petacci, bio je iskren do bola: “Koliko sam odnosa imao? Prvi dani u Rimu bili su neprestana parada žena u hotelu. Spavao sam s otprilike četiri dnevno.“

Seksualna proždrljivost diktatora gotovo je legendarna u doslovnom smislu riječi, budući da je teško razaznati šta je istina i šta se krije iza toga. Australski historičar Richard Bosworth napisao je da je posljednji Duceov ljubavnik bio "seksualna nakaza" i "pacijent s brutalnim ponašanjem".

Novinarka Rosa Montero ide još dalje. Autorka knjige 'Diktatori: supruge najnemilosrdnijih muškaraca u historiji' piše da je Mussolini bolovao od neke vrste bolesti zbog koje je stalno razmišljao o tome da ima veze sa ženama na bestijalan način.

Priče nisu bez osnova o čemu svjedoče i njegovi dnevnici, kao i razgovori koje je vodio sa svojim ljubavnicima. Njegovi najistaknutiji biografi potkrepljuju tu činjenicu i tvrde da se ponašao poput životinje tokom seksa a poznati esejist Antonio Scurati, sažima sve u dvije riječi: Seks manijak.

Kako Carlos Berbell otkriva u svom djelu 'Najutjecajniji ljubavnici u historiji', njegov vozač, Quinto Navarra, otkrio je da je imao seksualne odnose sa između 600 i 7000 žena od 1922. godine. Brojka nije beznačajna, već se temelji na pismima koja je diktator primio od svojih obožavatelja i koja su pažljivo razvrstavana. One djevojke za koje se pokazalo da su bile "ljupke" - ako se to tako može nazvati - pozvane su na sastanak sa Duceom u prostorije njegove palače. Rezultat je bio predvidljiv.

Historičar Álvaro Lozano, u 'Mussoliniju i talijanskom fašizmu' podjeća da je Duce odlučio ostati u kući s mladom ženom, a ne paradirati pred monarhom nakon što je imenovan predsjednikom Vijeća kraljevskih ministara 1922. godine.

No, i Berbell i Montero slažu se da je njegova najplodnija faza u pogledu seksa bila kad je već bio na čelu Vlade. Zidovi Venecijanske palače, odakle je Talijanima govorio svkje najveće budalaštine, poput proglašenja Talijanskog Carstva nakon aneksije Etiopije, postali su nijemi svjedoci stotina vanbračnih odnosa.

"Kad je došao na vlast nije trebao 'loviti', mnoge djevojke zavodile su njegova rastuća moć, a druge njegova 'muškost' ili hvalisanje", otkrivaju autori. Većina mu je poslala pisma u kojima su zatražili audijenciju kod 'Ducea', a on je, iskoristivši položaj, naredio svojim tajnim službama da odaberu najljepše i najmanje opasne.

Njegovi biografi tvrde da je žene primao gotovo svakodnevno. Najdraži trenutak bio je popodne. Manijak je čak opremio dvije sobe za svoje prolazne susrete.

Historičarka Carmen Llorca potvrđuje ovu verziju događaja u svom djelu 'Žene diktatora'. „Mussolinijev cilj bila je žena na dan. A u sobama Venecijanske palače žena mu se predstavljala svaki dan. Montero definira te susrete kao "zečje“ zbog njihove brzine. Jedva su izdržali nekoliko minuta. Nepotrebno je naglašavati da je Petacci znala aktivnosti svog muža do u tančine, nekako ih je podnosila iako nije bila rijetkost da je od silne frustracije briznula u plač.

U dnevnicima koje je Petacci pisala između 1932. i 1938. nesvjesno je pokazala najsramniju i najmračniju stranu Mussolinija. Mlada ga je žena definirala kao muškarca sa velikim seksualnim apetitom. Lozano naglašava da seksualnost nije bila nešto što je 'Il Duce' skrivao, već da je bila bitan dio njegovog imidža. "Žene su smatrane plijenom koje je uzimao na gotovo brutalan način, često ih je vukao po tlu i bez skidanja cipela ili hlača", otkriva autor.

Njegov je imidž zavaravao mnoge, čak i samog Winstona Churchilla. To je otkrio britanski premijer nakon posjete Italiji prije Drugog svjetskog rata. "Nisam mogao a da ne budem očaran, kao i mnogi drugi ljudi, slatkim karakterom i jednostavnim držanjem Signor Mussolinija, kao i njegovom mirnom i objektivnom ravnotežom unatoč tolikim odgovornostima i opasnostima. […] Da sam Talijan, gotovo sam siguran da bih bio uz njega.“

Unatoč velikom broju ljubavnica, Mussolini je uspio uvjeriti Petacci da mu je uvijek bila i da će mu uvijek biti omiljena. I bojao se da će je izgubiti. Ona je bila jedina koja je imala svoju sobu u Venecijanskoj palači i imala svoje tjelohranitelje i vozača.