Svečanim presijecanjem vrpce danas je zvanično otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. Ovo diplomatsko predstavništvo u najvećem gradu regije Sandžak otvorili su ministarka vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Nemanja Starović i gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, javlja Anadolu Agency (AA).

Događaj u Novom Pazaru predstavnici obje države smatraju bitnim za unapređenje međususjedskih odnosa.

“Otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru daje dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje dvije zemlje. Odnosi Republike Srbije i Bosne i Hercegovine veoma su dobri, uz postojanje dodatnog prostora za njihovo dalje unapređenje kroz intenziviranje političkog dijaloga o svim pitanjima od značaja. Pridajemo posebnu važnost razvoju ekonomskih odnosa jer je Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih partnera Republike Srbije i sigurni smo da postoji prostor za unapređenje već postojeće ekonomske saradnje kao i za jače infrastrukturno povezivanje”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Nemanja Starović.

Starović je kao dobar primjer uzajamne saradnje istakao primjenu sporazuma o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim državama koji datira iz 2013. godine. On je naglasio da će otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru dati dodatni doprinos međusobnom unapređenju dobrosusjedskih odnosa. Starović je naglasio kako će Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru u radu imati punu podršku i pomoć Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Za gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca zadovoljstvo je jer je otvaranjem drugog diplomatskog predstavništva grad kojim rukovodi postao regionalni centar u svakom pogledu. On je još jednom ponovio da politika koju vodi Novi Pazar, a to su prijateljske veze i odnosi sa svima u svetu, donose prosperitet građanima i vode ka ekonomskom osnaživanju grada i regije. Novi Pazar je most koji spaja, naglasio je Biševac.

“Danas je veoma važan dan za građane Novog Pazara, Sandžaka, Srbije i Bosne i Hercegovine. Otvaranje Generalnog konzulata pokazatelj je sve boljih odnosa dvije zemlje, a znamo koliko je to važno za čitav region. Uvjeren sam da će konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru dati značajan doprinos daljem jačanju diplomatskih, ekonomskih, kulturnih i drugih veza između ovog grada, regije i država Srbije i Bosne i Hercegovine”, rekao je Biševac.

Gradonačelnik Biševac istakao je da će ovo diplomatsko predstavništvo koristiti svim građanima, posebno građanima Bosne i Hercegovine koji su porijeklom iz Sandžaka. Uvjeren je da će svi imati koristi od jačanja veza dviju države i prijateljskih odnosa koje gradi Novi Pazar.

Ministarka vanjskih poslova Bosne i Hercegovina Bisera Turković naglasila je da je otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru još jedan korak ka unapređenju dobrih odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Ovaj historijski čin jasan je pokazatelj da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za unapređenje odnosa s našim susjedima na bazi razumijevanja i uvažavanja. To je put za našu buduću saradnju ali i bolji život i prosperitet svih naših građana. Mi želimo da u Republici Srbiji imamo prijatelja i partnera. Želim da naglasim da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u maju 2019. godine inicirao otvaranje Generalnog konzulata u Novom Pazaru, što je podržano od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ja sam prilikom susreta s ministrima vanjskih poslova Republike Srbije Nikolom Selakovićem i njegovim prethodnikom Ivicom Dačićem naišla na razumijevanje za zahtjev za otvaranje ovog diplomatskog predstavništva. Izražavam svoju zahvalnost na njihovoj saradnji”, naglasila je Turković.

Ministrica Turković istakla je da se u narodu osjeća duboku povezanost, te da treba olakšati njegovanje prijateljskih i poslovnih veza. Kazala je kako stanovnici Sandžaka osjećaju duboku povezanost s Bosnom i Hercegovinom, a da su ta osjećanja obostrana.

“Naš cilj je isti, poboljšati život naših državljana, stvoriti im ekonomske preduslove koji će ih vezati za ostanak i život u njihovim zemljama. Što se tiče odnosa dviju zemalja, otvorena pitanja nastojimo rješavati i s dobrom voljom na obje strane naći ćemo načina da ih riješimo. Ekonomija je osnova oko koje se možemo i trebamo okupljati u narednom periodu s ciljem jačanja naših država i boljeg života naših građana. Hoću da vjerujem da će u buduće biti i više razumijevanja i više hrabrosti za rješavanje otvorenih pitanja”, izjavila je Turković u prostorijama novootvorenog Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru.

Svečanosti povodom ovog značajnog događaja prisustvovale su ličnosti iz javnog života Novog Pazara i Sandžaka, predstavnici vjerskih zajednica, političkih partija, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, narodni poslanici iz Sandžaka, predsjednici sandžačkih općina i Generalnog konzulata Republike Turkiye smještenog u blizini danas otvorenog Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine, a koji je prvo otvoreno diplomatsko predstavništvo u Novom Pazaru.

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine bit će nadležan za općine Sandžaka – od Novog Pazara do Priboja.

Podsjetimo, Vlada Srbije dala je saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru 25. februara 2022. godine.

(Izvor: Anadolu Agency)