Niz pucnjava jutros je narušio mir u Ouagadougouu, glavnom gradu Burkine Faso. Od pola pet ujutro očevici su potvrdili da su čuli pucnjeve u područjima oko predsjedničkog štaba i štaba vojne hunte koja vlada zemljom od državnog udara u januaru ove godine. U roku od nekoliko sati, pripadnici vojske Burkine Faso prekriveni balaklavama presjekli su glavne arterije grada, dok je nacionalna televizija prekinula svoje emitiranje bez daljnje obavijesti.

Prvi izvještaji bili su (i još uvijek jesu) zbunjujući. Je  li to bio još jedan državni udar? Je li to bio sračunati napad džihadista? Teroristi su u ponedjeljak napali vojni konvoj koji je išao prema sjevernom gradu Djibu, ostavivši iza sebe 11 ubijenih vojnika i 50 nestalih civila. Niko ne sumnja da džihadizam u Burkini Faso jača dok stručnjaci ističu da je pitanje vremena kada će militant napasti Ouagadougou.

U ranim jutarnjim satima proširila se vijest da je predsjednik Damibo zarobljen i da pucnjava ukazuje na uspješan puč, iako je nekoliko sati kasnije ovaj događaj demantiran. Bliski rođak potpukovnika rekao je da je "šef države dobro i da je u Ouagadougouu".

Lokalno stanovništvo kao da je slijegalo ramenima i bavilo se svakodnevnim poslovima, čak I u najnapetijim podnevnim trenucima, kada se na nekoliko napetih minuta nastavila pucnjava, a iz predsjedničke četvrti čula se eksplozija. Mnogi građani susjednog Malija i Gvineje Conakry slavili su državni udar.

Činjenice su se počele razjašnjavati tek nakon podneva. Najnovije informacije pokazuju da je velik dio vojske nezadovoljan kašnjenjem svojih plaća i zatvaranjem potpukovnika Emmanuela Zougrane tokom januara.

Zougrana je poznati burkinabski vojskovođa koji zagovara prekid partnerstva s Francuskom u borbi protiv terorizma radi odlaska u Rusiju i traži Wagnerove plaćenike koji se već bore protiv terorizma u susjednom Maliju.

Kad su stotine civila izašle na ulice Ouagadougoua tokom popodneva, mašući ruskim zastavama, tražeći povlačenje Francuske i oslobađanje Zougrane (a uzimajući u obzir da su brojni letovi iz Rusije zabilježeni u Burkini Faso posljednjih sedmica), sve se čini kako bi se naznačilo da je jutrošnja pobuna imala za cilj svrgavanje Damiba kako bi se otvorio put planovima Vladimira Putina u toj afričkoj zemlji.

Nakon nekoliko sati napetosti, Damibo je pozvao pobunjene vojnike da se "vrate u kasarne" na "razgovor", rekavši zauzvrat da je "saslušao razloge za njihovu zabrinutost". Ulice glavnog grada i dalje su pod kontrolom vojske, a zapadne ambasade preporučile su svojim građanima koji borave u Burkini Faso da budu iznimno oprezni u slučaju mogućih novih događaja.

Nekoliko minuta nakon osam naveče javna televizija vratila je signal i prikazala oficira Ibrahima Traoréa okruženog vojnicima: u svom govoru najavio je uspjeh državnog udara i kraj Damibinog mandata. Među Traoréovim novim mjerama su suspenzija ustava, raspuštanje zakonodavne skupštine i zatvaranje granica nakon ponoći.

Ova posljednja naredba ne prestaje djelovati ironično, pogotovo jer granice Burkine Faso vrve od džihadista i njihovo zatvaranje ili otvaranje nema svrhe. Damiba je, s druge strane, izdržao samo osam mjeseci na vlasti nakon vlastitog državnog udara, što je još jedna faza u opasnoj nestabilnosti u kojoj regija trpi zbog džihadističke prijetnje i borbi za vlast između stranaca.