Širenje izraelskih naselja na Zapadnoj obali, uz kontinuirani porast stanovništva na 440 000 stanovnika, snažno je poticano državnim subvencijama u mandatima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Samo u 2019. godini kolonije su porasle za 3,2%, a subvencije za širenje su odobravane gotovo dvostruko više od nacionalnog prosjeka za Izrael. Korištene su uglavnom za kupovinu kuća kako bi se potaklo preseljevanje jevrejskih doseljenika na palestinsko područje okupirano od 1967. godine, ali i na preseljenje firmi u industrijska područja i za kolonizaciju zemljišta za poljoprivredu i stoku.

U izvještaju kojeg su u utorak objavile izraelske nevladine organizacije B'Tselem i Kerem Navot stoji zakljujčak da jevrejska država pokazala "više nego odlučnom održati režim apartheida na [palestinskom] području pod njegovim nadzorom (...) zahvaljujući masivnim ulaganjima u dugoročno uspostavljanje kontrole", te se dodaje kako su "milionima Palestinaca", smatraju autori studije, "uskraćena prava, bez mogućnosti uticaja na vlastitu budućnost".

Religiozni fanatici i siromašni ultraortodoksni Jevreji traže jeftine i prostrane kuće za svoje velike porodice i te su izraelske zajednice pokazale najveću sklonost preseljenju u nova naselja. Obje su kategorije bitan dio glasačkog tijela koji održava konzervativnog Netanyahua na vlasti a vjerovatno će opet stati iza njega za dvije sedmice kada se bude opet glasalo o njegovom reizboru na četvrtim parlamentarnim izborima raspisanim u zemlji u samo dvije godine.

"Počevši od 2009. godine, koincidirajući s dolaskom na vlast Netanyahua, vlada je počela direktno primjenjivati ​​izraelski zakon u kolonijama", kaže istraživač Eyal Hareveni, koautor izvještaja. „Uz troškove infrastrukture i sigurnosti, država neizravno subvencionira domove doseljenika, jamčeći im hipoteke 100%. Ostali građani u međuvremenu moraju imati posla s bankama”, ističe Hareveni.

Ostali poticaji dolaze u obliku subvencija za otvaranje novih radnih mjesta za poduzetnike koji se naseljavaju na okupiranoj teritoriji, kao i kroz dugoročne koncesije za poljoprivredno zemljište. Svemu su dodane porezne olakšice koje doseljenici dobivaju za život u „nacionalnom prioritetnom području“ i dodaci koji se nude službenicima, poput učitelja i zdravstvenih radnika, kako bi služili izraelskim porodicama na Zapadnoj obali.

U ultrareligioznim feudskim naseljima, kao što su Modiin Illit i Beitar Illit, stanovništvo se povećalo za 62% tokom proteklog desetljeća, dosegnuvši broj od 140.000 stanovnika. "Oni prelaze granicu Zelene linije [koja razdvaja Izrael i Zapadnu obalu] iz socijalno-ekonomskih, a ne ideoloških razloga i danas već predstavljaju 40% naseljenika", istaknuo je istraživač za okupacijska pitanja Yehuda Shaul u još jednom nedavno objavljenom izvještaju.

Čini se da Netanyahuova vlada iskorištava demografski procvat tih ljudi i njihove rastuće stambene probleme da snažno pogura širenje izraelskih naselja na Zapadnoj obali. "Suočeni smo s vrlo dobro organiziranim državnim projektom", kaže direktor B'Tselema, Hagai Elad. "Ono što je započelo 1967. godine kao privremena vojna okupacija, postalo je trajni program civilnog apartheida, čiji je vojska krajnji garant, s razarajućim posljedicama za svakodnevni život Palestinaca", dodaje.

U izvještaju se takođe upozorava i da je okupacija teritorije podržana ogromnim sredstvima ostavila dva duboka ožiljka na teritoriji Zapadne obale, koji prijete održivosti buduće palestinske države. Demografski utcaj blokova naselja koji prelaze okupiranu teritoriju sjeverno od Jeruzalema i južno od Betlehema, sada premašuje 120.000 stanovnika. Vlada finalizira planove za preseljenje još desetina hiljada.

"Situacija se na terenu vrlo razlikuje od službenih karata na papiru", detaljizira istraživač Dron Etkes, još jedan od koautora studije. "Snimke snimljene satelitom jasno potvrđuju rađanje dva velika bloka, koja se protežu od Zelene linije do rijeke Jordan ili Mrtvog mora," dodaje, "i već možete detaljno vidjeti širenje kuća i zgrada. Podižu se polja na zemljištu susjednog palestinskog stanovništva.“

Iako se prava aneksija koju je Netanyahu planirao na 30% zapadne obale nije dogodilo, događa se de facto aneksija, ističe se u izvještaju. Izgradnja stanova i razvoj infrastrukture, poput cesta zatvorenih za Palestince, posljednjih su desetljeća napredovali do neviđenih razmjera a cilj im je doseći milion naseljenika na Zapadnoj obali.