Iskopavanja i restauratorski radovi nastavljaju se u drevnom gradu Euromos u okrugu Milas u provinciji Muğla na jugozapadu Turske. Drevnom hramu Zeusa Lepsynosa, koji je sagrađen u 2. stoljeću prije nove ere, vraća se nekadašnji sjaj zahvaljujući naporima vrijednog tima arheologa.

Profesor Abuzer Kızıl s Odsjeka za arheologiju Univerziteta Muğla Sıtkı Koçman, koji je ujedno i šef ekipe arheologa koji rade u Euromosu, rekao je da 16 od 17 stupova drevnog grada i danas prkosi vremenu skupa s gornjim gredama. Navodeći da su hram u drevnom gradu sagradili dobročinitelji tokom rimskog perioda, Kızıl je rekao i to da je prema dokumentima koje su dobili od evropskih putnika drugi dio objekta srušen već 300 godina.

Uprkos svemu, podvlači da je građevina među najbolje očuvanim hramovima u Anadoliji, dodajući da njihov najnoviji projekt ima za cilj ponovno podići srušeni dio hrama i ojačati strukturu protiv zemljotresa.

"Pošto imamo 80 posto materijala koji pripada srušenom dijelu hrama, mislim da smo u ozbiljnoj prednosti jer na taj način objektu možemo vratiti autentičan izgled s njegovim izvornim materijalom", kazao je Kızıl.

Radovi će se izvoditi u nekoliko faza, a Kızıl je naglasio da je prva faza radova zapravo iskopavanje blokova oko hrama, za koje smatraju da su u potpunosti pod zemljom. Njegov tim godinama je sanjao o obnovi hrama i sretni su što je ovaj san počeo da se ostvaruje.

Euromos je jedan od važnijih gradova Karije, što je drevni naziv za jugozapadnu regiju egejskih obala Anadolije. Drevni grad privlači posjetitelje zainteresirane za otkrivanje historijskog bogatstva i osvještavanje arheološkog značaja ovog područja.

Uz Zeusov hram, Euromos ima i antičko pozorište, agoru i nekropolu, piše Daily Sabah.