Od izbijanja pandemije novog virusa korona početkom 2020, a posebno u protekloj 2021. godini, rastu cijene gotovo svih proizvoda na tržištu. Cijene ne rastu samo kod nas u Bosni i Hercegovini već u cijelom svijetu. Jedna od grana u kojoj je došlo do značajnih poskupljenja jeste i građevinarstvo.

Fahrudin Gelić, inžinjer građevine koji vrši i poslove nadzora pri gradnji objekata, ističe da je od samog proglašenja pandemije počeo porast cijena. Prema njegovom dosadašnjem iskustvu, najviše je poskupjelo betonsko željezo – armature, zatim blokovi za zidanje, materijali za fasadu, beton, kao i svi ostali građevinski materijali, i to u rasponu od 30 do 100 posto. “Betonski i fasaderski radovi najviše su poskupjeli. Poskupljenje je utjecalo na izgradnju, vidljivo je i da investitori manje ulažu, jer s poskupljenjem građevinskog materijala i stanogradnja postaje skuplja najmanje trideset do četrdeset posto”, pojašnjava Gelić.

Upoređujući situaciju od prošle godine i danas, naglašava da posao koji je prošle godine koštao 100.000 konvertibilnih maraka, sada košta oko trideset do četrdeset posto skuplje. Kao glavne razloge poskupljenja, navodi uvoz, poskupljenje repromaterijala, ulaznih sirovina iz drugih zemalja, a što je sve posljedica pandemije. “Moja poruka investitorima jeste da prvo dobro ispitaju tržište gdje grade, naprave biznis plan ulaganja izgradnje i prodaje finalnog proizvoda”, poručuje Gelić.

Hajrudin Karačić, vlasnik građevinske firme “Grat” d. o. o., kaže da je znatno povećanje cijena počelo u junu, kada su prvo skočile cijene armature i drvene građe. Prema njegovom iskustvu, kroz posao u junu je došlo do poskupljenja od 46,66 posto, odnosno s 300 KM na 440 KM, a u oktobru je došlo do dodatnog porasta od 14 posto, odnosno s ovih 440 na 500 KM. “Samo je armatura u junu poskupjela za oko 73 posto, znači s 0,88 KM na 1,52 KM/kg. Termoizolacija,  stiropor i stirodur poskupjeli su za oko 60 posto. Ovo su najveći skokovi cijena vidljivi u oblasti građevine, ali u suštini, cijene svih materijala su skočile”, kaže Karačić.

Upravo zbog pomenutih poskupljenja, Karačić ističe da je bilo i otkazivanja najavljenih i planiranih radova, a kao najveći problem navodi to da sami investitori nisu htjeli priznati razliku povećanja cijene. “Zbog toga, trenutno samo na dva objekta imamo gubitak u desecima hiljada konvertibilnih maraka. Bili smo prisiljeni, nažalost, podići i tužbe, i to su mahom bili u pitanju domaći investitori koji rade s enormnim cijenama, i to visokoprofitabilne djelatnosti. Kod više stranih, većinom arapskih investitora, priznata je razlika u poskupljenju ili smo je snosili s po pedeset posto”, pojašnjava Karačić.

Iako je došlo do poskupljenja, Karačić govori da zbog velike konkurencije nisu uspjeli cijene podići ni pet posto iako investitori cijene novogradnje po kvadratnom metru dižu i po trideset posto. “Sve se lomi na ovo malo proizvodnje, a kupci i preprodavci posluju bolje nego prije poskupljenja. Po mom skromnom mišljenju, osnovni razlog poskupljenja jeste to što se koristi pandemija da bi se ostvario ekstra profit. Dobrim dijelom i međunarodno tržište utječe, a mi vladu kao da nemamo. Veliki broj investitora i danas radi s grupama radnika 'na crno'. Mislim da će to morati zaustaviti”, tvrdi Karačić, procjenjujući da će cijene i dalje biti u porastu i da se to neće zaustaviti jer se isto događa i u državama Evropske unije.

Vlasnik firme za građevinarstvo, koji nije želio javno govoriti, ipak kaže da u sektoru gradnje “korona” postoji već duži period. “Kao što je sada teško izboriti se s poskupljenjima, isto je teško godinama se izboriti s onima koji rade na crno. Mene moji radnici koji su prijavljeni koštaju što kroz platu, doprinose, hranu, zatim kao firma i vlasnik imam veću odgovornost prema njima u slučaju povrede na poslu i još mnogo toga. Dok s druge strane imamo mnogo onih koji obavljaju sve radove kao i mi, a nemaju ovih troškova, već samo isplate radnike ‘na ruke’ i to je to. Jako teško je biti konkurencija u cijeni u takvim situacijama”, tvrdi vlasnik ove firme iz Sarajeva.

Kako kaže, ono što je donijela pandemija kada je o poskupljenjima riječ na tržištu će se osjećati još dugo, jer su neke firme zbog enormnih poskupljenja počele raditi na crno. “Nemoguće je danas ispoštovati neki dogovor od prije godinu-godinu i po s istim cijenama. Investitore je teško ubijediti jer ni njima nije lahko dodatno izdvojiti novac. A onda firme, da ne bi izgubile posao, okreću se ‘crnom radu’, jer je jedino tako mogu posao završiti s približnim cijenama od prije godinu. Iako su firme i tada većinom na gubitku jer su poskupljenja na tržištu, kada je o građevinskom materijalu riječ, zaista ogromna”, objašnjava ovaj građevinac.

Govoreći o otkazanim radovima, ističe da ima i onih investitora koji su odustali od početka gradnje, ali da to ipak ne znači da za godinu neće biti opet na gubitku, jer niko ne zna da li će za godinu sam materijal još poskupjeti.

Od početka same pandemije poskupljenja su vidljiva u mnogo čemu, od prehrambenih namirnica pa do raznih meterijala za proizvodnju, između ostalog, i građevinu. To je i jedan od razloga što je poskupjela i prodajna cijena kvadratnog metra stambenih objekata, iako potražnja za njima nije opala. Tek ćemo vidjeti koliko će pandemija kroz cijene nastaviti utjecati na standard života.