Broj novozaraženih korona virusom u Kantonu Sarajevo već devet dana je u padu. Nakon što je nekoliko sedmica ovaj kanton imao najgore statističke podatke u Federaciji BiH u pogledu broja oboljelih, hospitaliziranih i umrlih, došlo je do iznenadnog smanjenja po svim relevantnim mjerilima. Iako su brojevi i dalje loši, mnogo su bolji nego prošle sedmice.

Najviša incidenca u Kantonu Sarajevo u četvrtom valu pandemije zabilježena je 3. oktobra ove godine. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, incidenca je na taj dan iznosila 310, što predstavlja broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana. Podsjećamo da po kriterijima, koje je krajem augusta ove godine uspostavila Vlada Federacije BiH, incidenca iznad 150 označava četvrti, najgori, stadij pandemije. Ali da bi neko područje bilo tretirano s najrigoroznijim mjerama zaštite potrebno je da budu zadovoljeni i neki drugi kriteriji. Tako smrtnost mora prelaziti broj od pet umrlih na 100.000 stanovnika u sedam dana, što se od 24. septembra do 6. oktobra i događalo u Kantonu Sarajevo. Također, udio oboljelih među testiranim mora biti iznad 20% u dvosedmičnom prosjeku, što nije bilo slučaj u ovom kantonu tokom ovog pandemijskog vala. Četvrti kriterij odnosi se na broj novohospitaliziranih u jednoj sedmici o čemu nema potpunih podataka.

Danas je Kanton Sarajevu u četvrtom nivou pandemije po sedmodnevnoj incidenci, dok je po drugim mjerilima u trećoj. Ali ono što ohrabruje jeste evidentan pad broja novozaraženih koji u odnosu na najveće brojeve iznosi 23 posto.

Mnogi se pitaju otkuda takav pad s obzirom da se propisane mjere zaštite slabo provode. Vjerovatno za to ima više razloga, kao što je povećani broj vakcinisanih, ali i činjenica da su vremenske prilike donedavno omogućavale odvijanje društvenog života na otvorenom. Treba imati na umu i to da je u proteklim pandemijskim valovima Kanton Sarajevo imao najveći broj zaraženih po broju stanovnika u Federaciji BiH, što je za posljedicu imalo veliki broj ljudi koji su dobili prirodni imunitet. Također, na ruku nam ide i jedan paradoks: vakcinacija je počela veoma kasno pa smo četvrti val dočekali s maksimalnom snagom vakcina.

Ipak ovi brojevi ne trebaju zavarati. Dolaze hladniji dani, više će se vremena provoditi u zatvorenom, što, uz nepoštivanje mjera, može dovesti do novog naglog porasta broja zaraženih. Pokazalo je to dosadašnje iskustvo. Kako tuđe, takao i naše.