Demimören Medya, najveći komunikacijski konglomerat u Turskoj i jedan od glavnih u Europi, upravo je pokrenuo Dramax, digitalnu platformu s više od 5000 sati turskih serija i sapunica, dostupnu iz cijelog svijeta i s mogućnošću gledanja serija sinhroniziranih na španski jezik, najavila je ta firma u virtuelnoj prezentaciji.

Turske serije poput Moja kći, Žena, Fatmagül, Ljubav je u zraku, Okrutni grad ili Majka, između ostalih, najgledanije su  širom svijeta, a posebno su popularne u Latinskoj Americi i Španiji, gdje se emitiraju na kanalima Atresmedia i Mediaset u udarnom terminu.

Platforma također nudi sadržaj sinhroniziran na arapski, još jedno od svojih glavnih tržišta i nada se da će uskoro serije biti i na engleskom, ruskom i urdu jeziku.

„Turske serije već se dugo prodaju u inozemstvu i postigli smo izuzetan uspjeh na ovom polju. Zahvaljujući kvaliteti serija proizvedenih u našoj zemlji postali smo najveći izvoznik serija na svijetu,odmah iza Sjedinjenih Država ", rekao je jedan od rukovoditelja firme na predstavljanju, Murat Saygi.

Prema Demimören Medyi, turske serije imaju 550 miliona gledatelja u stotinama zemalja.

„To će biti najučinkovitija platforma za promociju kulture Turske u cijelom svijetu. Naše serije mogu se vidjeti bilo gdje i kad god ljudi žele”, dodao je.

Dramax, koji omogućava gledatelju da pretražuje i filtrira sadržaj na svojoj platformi prema raspoloženju, s kategorijama poput Osjeti ljubav, Razveseli se, Iskoristi trenutak ili Kreni punom brzinom, radi uz pretplatu (pet eura mjesečno ili 50 godišnje za jedan ekran a devet eura mjesečno ili 90 godišnje, na do četiri ekrana).

Platformu će dijelom hraniti sadržaji Kanala D (jednog od glavnih turskih kanala, gdje su proizvedeni naslovi poput Ljubavna zamka ili Zabranjena ljubav). "Unatoč konkurenciji, pozivamo sve mreže, producente serija i filmova te vlasnike sadržaja u Turskoj da učestvuju u ovoj izvoznoj platformi", kazao je Saygi.

Sadržaji su dostupni putem njihove web stranice i na aplikacijama za iOS i Android za mobitele i tablete.