Alžirsko porijeklo nove Miss maroka izazvalo je pometnju u toj zemlkji ustred teških tentzija sa susjednim Alžirom. Stvarna miss je Fátima Zahra El Khayat, čije je špansko porijeklo marokansko javno mnijenje pozdravilo, ali je nakon ozljede na njeno mjesto došla drugplasirana, Kawtar Benhalima. Ona će predstavljati Maroko na izboru za Miss Universe sljedećeg mjeseca u Izraelu.

“Nije da su ljudi posebno zabrinuti za zdravlje mlade dame u odlasku zbog uganuća gležnja. Ne“, pišu marokanski mediji, „Ono što je izazvalo bijes na društvenim mrežama, gdje se traži njeno povlačenje, je video govora nove Miss u kojem se prisjetila svoje nane alžirskog porijekla.“

Benhalima je ispričala kako je njezina nana pobjegla iz Alžira tokom rata kako bi se sklonila u Maroko, gdje je naučila šiti; kasnije je krojačkom zanatu učila druge Marokanke, omogućujući im veću finansijsku autonomiju. To je izazvalo dramu jer Marokanci smatraju kako je kaftan njihovo nacionalno blago.

"Krv korisnika interneta je proključalam usred eskalacije krize koju je izazvao Alžir protiv Maroka. Kako to da je jedan Alžirka navodno učila Marokanke umijeću stvaranja kaftana, ove tradicionalne marokanske haljine? Alžirka učila i oslobodila Marokanke? Alžirka Miss Maroka! Nema šanse!", stoji u jednom od članaka.

Ali ima i medija koji pokušavaju smiriti histeriju. „Prvo, ni u jednom trenutku u svojim primjedbama Kawtar Benhalima nije pokušala uspostaviti pseudo-supremaciju svog alžirskog porijekla nad marokanskim ženama. Njezina nana naučila je šiti ​​u Maroku i prenijela to znanje, stečeno u Kraljevstvu, svojim novim sugrađanima. U čemu je problem? Otkad je prenos profesije uslovljen nacionalnošću?

„U ovom slučaju, zatvorimo strane škole u cijelom Maroku i, dok to radimo, uredimo internet na kojem se može obučavati mnogim stvarima, zabranimo stranim firmama da osnivaju podružnice u Maroku, zabranimo muzeje i galerije stranih umjetnika i uništimo sve elemente kulturne i arhitektonsko naslijeđe koje su u Maroku ostavili Rimljani, Feničani, Portugalci, Španci, Francuzi, zahvaljujući kojem marokanski turizam blista u cijelom svijetu...“, szoji u jednom komentaru koji nastavlja dalje: “Polako dečki, vrlo brzo ćemo se svi dogovoriti, kaftan nije ni alžirski ni marokanski, za to se ne treba boriti. Kaftan svoje porijeklo vuče od Perzijanaca. Prvi abasidski halifi su se zaljubili u ovu perzijsku modu i Umajadi su je slijedili, uvodeći ovu tradiciju u Andaluziju.

Pitanje identiteta stanovništva ne mora biti u Maroku ili bilo gdje drugdje u svijetu. Nije potrebno ići daleko u naše rodoslovlje da bismo otkrili jevrejsko, andaluzijsko, arapsko i afričko porijeklo (...) Časta je primjer nane koja je pobjegla iz svoje zemlje tokom rata kako bi se sklonila u Maroko za našu zemlju koja se uvijek isticala kao zemlja prijema i miješanja različitih zajednica”, zaključaj je jednog od komentara u marokanskim novinama.

Alžirski ministar spoljnih poslova objavio je krajem avgusta prekid diplomatskih odnosa sa susjednim Marokom zbog "neprijatelljskog djelovanja" kraljevine prema Alžiru.

Odnosi između dvije države decenijama su napeti zbog sporne regije Sahare.

Potez Alžira je kulminacija rastućih tenzija između dvije sjevernoafričke zemlje, koje decenijama gaje nesuglasice, a granice su im zatvorene.