Iako je samo zamjenska kandidatkinja u francuskom gradu Montpellieru, Sara Zemmahi preko noći je postala poznata u Francuskoj. Njena slika na kojoj je pokrivena na na plakatu za regionalne izbore koji se održavaju u junu na kojim a je kandidatkinja stranke predsjednika Emmanuela Macrona, La República en Marcha (LREM), stvorila je jaz u toj političkoj organizaciji i rasplamsala nacionalnu polemiku u vezi sa vjerskim simbolima, sekularizmom i separatizmom u zemlji koja se već sprema na predsjedničke izbore 2022. godine.

Francuski zakon ne sprječava hidžab ni mahramu ni veo u izbornoj propagandi, ali moć ekstremne desnice Marine Le Pen, koja optužuje sve s lijeve strane za „mlitavost pred islamizmom“, zaoštrava političku situaciju više nego ikad.

Nova kontroverza nastala je, zapravo, nakon tvita Le Penine  National Regrouping (RN). Njen broj dva, Jordan Bardella, objavio je plakat na kojem je Zemmahi zajedno s ostala tri kandidata za LREM za četvrt Montpellier-1 pod sloganom "Drugačiji, ali ujedinjeni za vas".

"Je li ovo borba protiv separatizma?", dodao je u pitanju upućenom zamjenici ministra Marlène Schiappi, pobornici sekularizma Vlade, jednoj od glavnih promotora Zakona protiv islamističkog separatizma i svojoj suparnici na izborima u Parizu.

Generalni delegat LREM-a, Stanislas Guerini, odgovorio je da "vrijednosti" njegove stranke "nisu kompatibilne s razmetljivom upotrebom vjerskih simbola u dokumentu o izbornoj kampanji." Stoga je dodao, "ili će kandidati promijeniti fotografiju ili će LREM povući svoju podršku."

Brzo su ga kritizirali i Guerini je priznao to kao "pogrešku".  Međutim, koji dan kasnije je u intervjuu za RTL inzistirao na tome da stranka "smatra da razmetljivim vjerskim simbolima nije mjesto" u kampanjama, druga je stvar kada je u pitanju privatni život svakog od njih i da će zbog toga povući podršku Zemmahijevoj.

Ovo pitanje već godinama dijeli francusku političku scenu, pogotovo ljevicu. Prošle je godine  socijalistički gradonačelnik Montpelliera, Michaël Delafosse, također sa l.iste skinuo kandidatkinju koja je bila pod mahramom.  Prema navodima France 3, Delafosse je u ponedjeljak proslijedio slične poruke kritizirajući predizborni poster LREM-a, ali ih je kasnije izbrisao.

Ali ne dijele svi u Macronovoj stranci mišljenje kakvo imaju njezini čelnici. "Sklanjanje ovog kandidata bila bi diskriminacija", upozorila je jedna od čelnica stranke Naïma Moutchou. "Ekstremna desnica ne bi trebala diktirati našu političku agendu ili naša izborna pravila", dodale su njene kolege Cécile Rilhac i Stella Dupont.

Preostalo je manje od godinu dana do predsjedničkih izbora na kojima će, kako sve ankete pokazuju, u finalu biti Macrona i Le Pe. Zbog toga je vlast pojačala svoje poruke  i zakone u vezi sa borbom protiv „islamističkog separatizma, jačanja sigurnosti i obrane sekularizma“.