Uvredljivi komentari dvojice članova hinduističke nacionalističke stranke BJP, koja vlada Indijom, na račun Poslanika Muhameda izazvali su kontroverze i pritužbe mnogih islamskih zemalja protiv vlade u New Delhua, koja je najavila suspenziju oba svoja člana.

"Uvredljive tvitove i omalovažavajuće komentare na račun religiozne ličnosti dali su određeni pojedinci. Oni ni na koji način ne odražavaju stavove indijske vlade. Relevantne agencije već su poduzele snažne mjere protiv tih ljudi", izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova Arindam Bagchi.

Ova izjava je u skladu s osudama iz Organizacije islamskih zemalja (OIC) koja je upozorila da su se uvrede na račun Poslanika izrečene prošle sedmice dogodile u kontekstu eskalacije mržnje i zlostavljanja islama u Indiji, zemlje u kojoj je nasilje nad muslimanima u porastu. Optužbe o eskalaciji mržnje u Indiji je, međutim, glasnogovornik kategorički odbacio, nazvavši ih "neopravdanim i uskogrudnim".

U središtu kritika su uvrede na račun Poslanika koje je iznijela nacionalna glasnogovornica BJP Nupur Sharma, tokom televizijske debate, a kasnije je na Twitteru odgovorio šef medija njene jedinice Naveen Kumar Jindal. To je izazvalo proteste muslimana u sjevernoj državi Uttar Pradesh, kao i pozive na bojkot Indije na društvenim mrežama u arapskim zemljama.

Ministarstva vanjskih poslova Katara i Kuvajta prva su prenijela indijskim ambasadorima u svojim zemljama svoje razočaranje riječima glasnogovornika BJP, za koje su zatražili javnu ispriku označavajući ih kao "zločin protiv više od dvije milijarde muslimana širom svijeta“.

Unatoč tome što su oboje članova BJP kasnije opravdavali izrečeno, ističući da ne žele naškoditi ničijim vjerskim osjećajima, osudama za ono što se dogodilo pridružile su se i druge zemlje poput Saudijske Arabije, Pakistana ili Afganistana, zahtijevajući od Indije da hitno poduzme odgovarajuće akcije.

U međuvremenu, glasnogovornik talibanske vlade u Afganistanu, Zabiullah Mujahid, pozvao je "indijsku vladu da ne dopusti takvim fanaticima da vrijeđaju svetu vjeru islama i štete osjećajima muslimana".

Sukobi pripadnika hinduističke većine i muslimanske manjine sve su češći u Indiji koja prolazi kroz razdoblje eskalacije vjerskih napetosti. Čak šest regija Indije, uključujući New Delhi, doživjelo je epizode nasilja između hinduista i muslimana u aprilu tokom procesija u čast rođenja hinduističkih bogova Rama ili Hanumana.

Organizacije za ljudska prava kao što su Amnesty International (AI) ili Human Rights Watch (HRW) osudile su rastuću diskriminaciju indijskih muslimana, za koju krive politički projekt koji zastupa BJP premijera Narendre Modija.