Opće je poznato da su se naši preci okupljali na posebnim mjestima da u određenim prilikama upute dovu Uzvišenom Bogu za ono što im je u tom trenutku trebalo. Taj običaj okupljanja na zajedničkoj molitvi na određenim mjestima seže u doba srednjovjekovne Bosne i bosanskih krstjana, odnosno bogumila.

Mi i danas imamo naša poznata dovišta, kao što su Ajvatovica kod Prusca, Karići kod Vareša, Vrelo Bune u Blagaju, Djevojačka pećina kod Kladnja, Dobre vode kod Foče.

“Tu se ljudi sastaju da zajedno uče dovu. Prije je to bilo dova za kišu, bio je običaj da se na dovišta izvode djeca i starci, pa čak i domaće životinje, ne bi li se dragi Allah smilovao na djecu zbog njihove bezgrešnosti”, kaže Kenan-efendija Bajrić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kiseljak, i dodaje: “Dova je sastavni dio nas Bošnjaka.” U svakoj prilici, kako i doliči, posebno kada se okupljamo – učimo dovu.

Tek odnedavno u bošnjačkoj praksi, u ovdašnjem življenju islama, zaživjela je dova za domovinu. Dova za domovinu može se učiti u raznim prilikama, nema nikakvih ograničenja u pogledu mjesta i razloga zbog kojih se ona uči. Tako je zabilježeno, recimo, da je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-efendija Kavazović jedne prilike proučio Dovu za domovinu na šehidskom mezarju Kovači povodom dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, odnosno Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.


Kenan-efendija Bajrić

Također, zabilježeno je da su se studenti islamskih fakulteta tokom svojih edukativno-sportskih susreta, nakon obilaska značajnih kulturno-historijskih lokacija u Sarajevu, okupili u Memorijalnom centru Kovači, gdje su proučili Dovu za domovinu.

Dova za domovinu uči se i na musalli dovišta Taušan u džematu Avdibašići na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Ibadeti u prirodnom ambijentu na platou Taušana dio su redovnih vjerskih aktivnosti Medžlisa Tuzla koje se organiziraju prvog petka u junu.

STANDARDNI TEKST DOVE

Ipak, posljednjih su godina tri mjesta postala simbolima Dove za domovinu. Jedno od njih jeste Igman, gdje se na platou Ratne džamije u okviru manifestacije “Igman – Odbrana Bosne i Hercegovine” uči Dova za domovinu. Ove godine Dova je proučena poslije džume 5. augusta, u prisustvu velikog broja vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Dovu, kojom molimo Boga da nam pomogne da sačuvamo našu domovinu, proučio je Kenan-efendija Bajrić.

“Ukazana mi je velika čast od vojnog muftije i sarajevskog muftije da ja, kao relativno mlad imam, imam u povratničkim mjestima Kiseljak i Kreševo, učim Dovu za domovinu na Igmanu, mjestu koje je od posebne važnosti za nas Bošnjake. Vodio sam računa o tome da dova bude takva da svaki patriota na nju može reći – amin. Molio sam dragog Allaha da poveća kod nas ljubav prema našoj domovini. Također, posebno sam apostrofirao dovu Ibrahima, a. s., ‘Gospodaru moj, podari mi znanje i uvrsti me među one koji su dobri i učini da me po lijepom spominju oni što će poslije mene doći’.”

Prema njegovim riječima, postoji takoreći standardni tekst Dove, onaj koji se uči na Igmanu, onaj koji je reis-efendija Kavazović učio na Kovačima, ali svaki imam ima slobodu da prema aktuelnim prilikama malo prilagodi tekst, pa to je učinio i Kenan-efendija.

Ne treba nikada propuštati priliku da se zajedno zamoli Allaha, dž. š., za domovinu, recimo petkom za vrijeme džume

“Bilo bi korisno da se ove manifestacije zajedničkog učenja Dove za domovinu omasove, da se kod naše djece razvije ljubav prema domovini”, kaže Kenan-efendija.

DOVA NA BEDEMU BOSNE

Osim Igmana, još su dva mjesta u Bosni i Hercegovini dovišta za domovinu. Otkako je iznad Gradačca izgrađen spomenik “Ljiljan”, na lokalitetu koji se zove Bandera, koti koja dominira okolinom, tu se svake godine u augustu uči Dova za domovinu. Manifestacija je tako i dobila ime “Dova za domovinu”. Na ovom mjestu, važnom za odbranu Gradačca i Bosne i Hercegovine, Bošnjaci se okupljaju prisjećajući se heroja domovine koji su za odbranu zemlje dali svoje živote i uče dovu dragom Bogu da sačuva njihovu domovinu.

“Dani Kušlata” jeste kulturno-vjerska manifestacija koju organizira Medžlis Islamske zajednice Zvornik i u okviru koje se posljednjeg petka u augustu klanja džuma i prouči Dova za domovinu kod džamije na stijeni, u mjestu Kušlat.


Džamija na stijeni u mjestu Kušlat kod Zvornika

Malo ko danas ne zna za džamiju na stijeni, u mjestu Kušlat, usamljenog stražara na litici iznad ceste Zvornik – Vlasenica, iznad kanjona rijeke Jadar. Treba napomenuti da se u ovoj džamiji godišnje klanjaju samo dvije džume – treći petak u ramazanu i posljednji petak u augustu.

U okviru ove manifestacije klanjat će se džuma-namaz na platou ispred džamije, održat će se hutba, mevlud i zikr i, kao kruna svega, proučit će se Dova za domovinu.

Sam dolazak na Kušlat, pa i Dova za domovinu, imaju svoju posebnu vrijednost, neku posebnu simboliku, jer je Kušlat jedna od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, izgrađena na vrlo nepristupačnom terenu, na stijeni, i na samoj granici, skoro pa na Drini.

Dova jeste oružje vjernika, ali nije jedino kojim se brani domovina.

Tekst Dove za domovinu

Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo i Tebi zahvaljujemo,

Tebi, Dobročinitelju svemu i Milostivom,

Vladaru Dana sudnjega.

Mi se samo Tebi klanjamo i samo od Tebe pomoć tražimo!

Gospodaru naš, koji si ovu našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, tako lijepom stvorio, i nimete mnogobrojne po njoj prosuo, i na njoj planine, brda i bregove uzdigao, šumama, livadama i rijekama je okitio, molimo Te, Gospodaru naš, da je učiniš sigurnom i slobodnom za sve plemenite ljude koji u njoj žive. (Amin.)

Milostivi Allahu, podari nam dovoljno sunca žarkog, kiše plodne i usjeva rodnih, halal i berićetnu nafaku iz naše zemlje i na našoj zemlji, da na njoj živimo i umiremo kao muslimani. (Amin.)

Plemeniti Allahu, podari nam iskreno i najčvršće vjerovanje i dug život ispunjen zdravljem i zadovoljstvom Tvojim. Pomozi nam da svoje potomke odgojimo pa da budu čestiti, učeni i odvažni, našu vojsku učini simbolom snage, hrabrosti i sigurnosti, a našoj Domovini podari postojanost i svaki boljitak pod okriljem Tvojim; zaštiti je od nesreća i belaja. (Amin.)

Milostivi Allahu, povećaj ljubav Bošnjaka prema Domovini, ne dozvoli da nam nasilnici budu u vlasti, a brigu o nama povjeri najboljima od nas. I budi uz nas, a ne protiv nas. (Amin.)

Gospodaru naš, učini da krv šehida, i suze njihovih majki, i uzdah njihove djece, i bol njihovih supruga budu temelj našeg sjećanja, snage i odlučnosti da budemo odgovorniji i sposobniji u svojim zadacima, aktivniji u svojim džematima i korisniji društvu i Domovini. (Amin.)

Gospodaru naš, ne dopusti da nas slabosti obuzmu pa da zaboravimo na Tebe, da se udaljimo od Tvoje milosti i zaštite. Poduči nas da ne zaboravimo da si nam Ti domovinu Bosnu i Hercegovinu darovao – da je volimo i u njoj mir i slobodu čuvamo. (Amin.)

Tebe, Stvoritelja i Gospodara našeg, slavimo i veličamo onako kako si Ti zadovoljan!

Oprosti nam i poduči nas da i mi drugima praštamo. (Amin.)